- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска Рада забранила симболе Z и V, а Русију прогласила за „терористичку државу“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војни камион
Руски војни камион  - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Врховна рада Украјине усвојила је нацрт закона према коме је у земљи забрањено коришћење знакова Z и V, који су постали симболи руске специјалне војне операције, а Русија се проглашава за „терористичку државу“, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту странке „Слуга народа“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Народни посланици усвојили су нацрт закона број 7214 који обезбеђује заштиту Украјине у информационом простору, забрањује употребу руске симболике и признаје Русију за терористичку земљу“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, слова Z и V „призната су за симболе војне инвазије Русије на Украјину, ако њихова употреба одговара критеријумима утврђеним овим законом“.
Слова Z и V исписана су на руској војној техници која учествује у специјалној војној операцији у Украјини. У Русији су ови знаци постали незванични симболи подршке операцији.
Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, слово Z означава „За победу“, а симбол V „Сила в правде“ (рус. Сила в правде) и „Задатак ће бити извршен“ (рус. Задача будет выполнена).
Подсетимо, власти Украјине су 2015. године признали Русију за „земљу агресора“.

Забрана „проруских партија“

Врховна рада Украјине такође је усвојила нацрт закона којим се забрањује рад „прорурских“ политичких партија, саопштила је председница владајуће странке Елена Шуљак на Телеграму.
Она је навела низ разлога за забрану или принудно распуштање партија, међу којима су „популаризација или пропаганда органа или званичника“ из Русије, као и „оправдавање, признавање легитимитета или јавно негирање оружане агресије против Украјине“, „кршење територијалног интегритета, суверенитета Украјине“.
Украјински парламент је такође подржао закон о повећању пореза за компаније које настављају да послују у Русији.
Раније је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да је Савет за националну безбедност и одбрану Украјине обуставио било какву активност појединих политичких странака за време трајања ратног стања у земљи. Међу њима су „Опозициона платформа – За живот“, „Шаријева партија“, „Наши“, „Опозициони блок“, „Лева опозиција“ и т д.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Тенк у Станици Луганској која је прешла под контролом ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије објавило шта значе мистериозна слова на тенковима /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала