- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Уништене приватне куће након што је украјинска војска гранатирала село Горловка у Донбасу - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска артиљерија гранатирала село код Кијева, погинули цивили

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини. У Белгородској области два украјинска хеликоптера извела су ваздушне ударе због чега је у складишту нафте избио пожар. Украјинске снаге гађале су Горловку из минобацача.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све о дешавањима у среду прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 01.04.2022
Пожар у складишту нафте у Белгороду је угашен, саопштила је Спутњику прес-служба Министарства за ванредне ситуације Русије.
Како је раније саопштено, пожар је избио услед ваздушног напада два украјинска хеликоптера који су ушли у ваздушни простор Русије на малој висини. У пожару нема повређених.
22:47 01.04.2022
22:45 01.04.2022
Велика Британија и САД договориле су се да наставе да врше притисак на Русију због њених дејстава у Украјини, саопштила је министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас након телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
„Договорили смо се да притисак на Русију треба да се настави и радићемо заједно како би елиминисали зависност од руских енергената“, написала је Трас на Твитеру, додајући да ће Британија и савезници наставити да пружају подршку Украјини.
21:46 01.04.2022
Украјина и даље блокира преко 60 страних бродова у својим лукама који не могу да исплове због претњи гранатирања и високе опасности од мина, рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
21:17 01.04.2022
Украјинска артиљерија гранатирала село код Кијева, погинули цивили
Украјинска артиљерија гађала је село Нова Басањ код Кијева, погинули су цивили, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
„У Кијевској области јединице Оружаних снага Украјине два и по сата су непрекидно гађале насељено место Нова Басањ што је довело до великог броја жртава међу цивилним становништвом“, рекао је он.
Како је прецизирао, пуцано је из артиљеријских система „Пиона“ и „Гиацинт“ великог калибра.
20:55 01.04.2022
Украјински неонацисти минирали хидроелектрану код Николајева
Украјински милитанти минирали су бране Александровске хидроелектране (река Јужни Буг) у Николајевској области и планирају да их дигну у ваздух, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Уколико реализују те злочиначке акције, у поплављеној зони биће више од 10 насељених места и подручје код града Вознесенска, прецизирао је Мизинцев.
20:54 01.04.2022
20:34 01.04.2022
Бугарска прогласила руског дипломату за персону нон грата
Бугарско тужилаштво саопштило је да се руски дипломата, „први секретар“ руске амбасаде, бавио „обавештајним активностима“. Руска амбасада у Софији касније је потврдила Спутњику да је бугарска страна прогласила персоном нон грата једног службеника руске амбасаде.
„Истрагом је утврђено да се лице, које ужива дипломатски имунитет, бавило нерегуларним обавештајним активностима у виду прикупљања информација од националног значаја, вероватно у интересу друге земље. Он је акредитован као 'први секретар' у амбасади Русије“, наводи се у саопштењу главног тужилаштва.
Тужилаштво тврди да изнети подаци сведоче о кршењу 41. члана Бечке конвенције о дипломатским односима.
Главни тужилац Бугарске Иван Гешев информисао је министарку спољних послова земље Теодору Генчовску о подацима „прикупљеним током истраге могућег прекршаја“. Позвао је министарку да предузме мере у оквиру компетенција ресора.
Огласила се портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је истакла да ће руска страна одговорити на потез Бугарске.
Раније је шеф бугарске државне агенције „Национална безбедност“ Пламен Тончев саопштио да ће Бугарска ускоро прогласити персонама нон грата неколико руских дипломата и да ће их протерати из земље.
19:38 01.04.2022
19:10 01.04.2022
19:10 01.04.2022
19:07 01.04.2022
Прошле недеље у ДНР погинуло преко 250 људи
Од 25. до 31. марта у ДНР је погинуло 186 војника и 82 цивила. Повређено је 758 војника и 360 цивила, саопштио је омбудсман републике.
Како се наводи, од 2014. године у Доњецкој Народној Републици погинуло је 6.010 људи, укључујући 96 деце.
19:01 01.04.2022
Од почетка специјалне војне операције уништена су 124 авиона и 82 хеликоптера, 357 беспилотних летелица, 1.854 тенка и друга оклопна возила, 202 бацача ракета, 777 оружа пољске артиљерије и минобацача, као и 1.772 специјална војна возила.
19:01 01.04.2022
Уништена моторизована чета украјинске војске
Руска војска је преузела контролу у насељу Урожајно у Доњецкој области, саопштио је портпарол руског војног ресора. Руске снаге су за дан напредовале осам километара.
„Уништена је украјинска моторизована чета, ојачана тенковским водом“, саопштио је генерал-мајор Игор конашенков.
19:00 01.04.2022
Складиште нафте у Белгороду нема везе са руском војском
Два јуришна украјинска хеликоптера извела су напад на цивилни објекат у Белгороду, саопштио је Конашенков.
„Првог априла око пет часова ујутру два украјинска хеликоптера Ми-24 на изузетно малој висини ушли су у ваздушни простор Русије. Украјински хеликоптери извели су ракетни напад на цивилни објекат за складиштење нафте који се налази на периферији Белгорода“, рекао је генерал.
По његовим речима, приликом поготка ракете, поједини резервоари су оштећени и запалили су се. Конашенков је објаснио да је одатле снабдеван само цивилни транспорт, те да складиште нафте нема никакве везе са руским Оружаним снагама.
18:31 01.04.2022
Руска војска је високо прецизним крстарећим ракетама „Оникс“ обалског ракетног комплекса „Бастион“ уништила штаб групе украјинских снага у подручју насељеног места Шахтјорско, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков.
Како је рекао, уништено је до 40 војника, пет јединица оклопне технике и возила различите намене.
Руска средства ПВО уништила су украјински хеликоптер Ми-24 у подручју Хуљајпоља, као и четири украјинске беспилотне летелице у подручјима Новомихајловска, Изјум и Харков.
Према речима Конашенкова, оперативно-тактичка авијација руских Оружаних снага за дан је уништила 40 војних објеката Украјине, укључујући два противавионска ракетна система „Бук-М1“ и један лансирни систем „Оса“. Уништена су и 32 места са војном техником Оружаних снага Украјине.
17:29 01.04.2022
16:52 01.04.2022
Разговарали Путин и Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским лидером Владимиром Путином. Како преносе турски медији, разговор је трајао више од сат времена.
Председник Турске је изразио жељу да организује састанак лидера Русије и Украјине.
„Рекавши да је за стране важно да делују разумно и да одржавају дијалог, председник Ердоган је изјавио да Турска жели да крунише своје мировне напоре састанком председника Русије и Украјине“, саопштио је кабинет турског лидера.
Такође се наводи да су председници разговарали о резултатима састанка делегација Русије и Украјине у Истанбулу.
„Ердоган је изјавио да позитиван и конструктиван састанак руско-украјинских делегација у Истанбулу улива наду да ће доћи до мира“, наводи се у саопштењу.
Након разговора се огласила и прес-служба Кремља. Како се наводи, руски лидер је захвалио турском колеги за организацију састанка Русије и Украјине у Истанбулу. Прецизирано је да су лидери разговарали о хуманитарним питањима у контексту специјалне војне операције за заштиту Донбаса.
Ердоган је захвалио Путину на помоћи коју је пружило Министарство одбране Русије у евакуацији турских грађана и трговачких бродова из зоне борбених дејстава.
Путин и Ердоган су се договорили да наставе контакте.
15:37 01.04.2022
15:36 01.04.2022
На улицама Маријупоља чује се интензивна пуцњава, јавља дописник Спутњика.
Како каже, поред стрељачког оружја, одјекују пуцњи из ручних бацача ракета и оруђа оклопних возила. Ситуација у граду и даље је тешка, становници не излазе из подрума и склоништа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала