- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бесни хибридни рат, Русија планира формирање сајбер војске

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Због хибридног рата који западне земље воде против Русије, медијског линча, као и хакерских напада на руске интернет ресурсе и базе података, руска држава планира да формира сајбер војску у циљу заштите података, одбране од дигиталних претњи и сузбијања пропаганде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Сајбер напади учестали су након што је Русија покренула специјалну војну операцију у циљу демилитаризације и денацификације Украјине.

Формирати сајбер војску

Како каже за Спутњик бивши обавештајац и некадашњи шеф Одељења за информације Владе Русије Александар Михајлов, против Русије води се интензивни дигитални рат који треба зауставити. Генерални директор Института за инструменте политичке анализе Александар Шпут додаје да у данашњем модерном ратовању заштита од сајбер претњи постаје важнија него пре 10 година.
Русија се суочава са драстичним порастом хакерских напада којима се треба супротставити. Због тога је заменик министра индустрије и трговине Русије Василиј Шпак предложио формирање сајбер војске као и државних апарата за одбрану од сајбер напада.
„Предлажем Министарству одбране да се формира сајбер војска и државни апарати за одбрану од сајбер напада како би се обезбедила сигурност у тој сфери. Тиме би се омогућило запошљавање и развијање професионалних компетенција наших експерата, а земља би имала велике користи од тога“, изјавио је Шпак на заседању комитета Државне думе за информациону политику, информациону технологију и везе.
Према мишљењу Михајлова, предлог о формирању сајбер војске одлично решење, јер непријатељске земље могу кроз разне програме убацити вирусе у компјутере који могу поништити или украсти све податке.
Он, међутим, сматра да је Русија требало да формира сајбер војску чим се појавио интернет. „Велика је потреба за криптографском заштитом база података. То је једноставно неопходно. Русија са овим касни већ 10 година“, истиче стручњак.

Важно привући сајбер стручњаке

Михајлов објашњава да ће сајбер војску чинити војници и стручњаци са високим образовањем те да ће земља имати велику корист од њихових знања. Он верује да ће бити потребно годину- две, можда и три да се ова замисао реализује.
„Највећи проблем је што је већ неко време присутан одлив ИТ стручњака из земље - математичара, информатичара и програмера чија је помоћ неопходна у реализацији овог плана. Стога треба предузети одлучне мере како би се они привукли за рад у земљи“, наглашава стручњак.
Шпут дотле објашњава да је у појединим сферама неопходно да сајбер стручњаци имају виши и специфични ниво образовања, као на пример у ваздухопловним или космичким јединицама. Циљ те „сајбер војске“, према његовим речима, треба да буде заштита руске војне инфраструктуре од непријатељских напада, као и напада који су у стању да блокирају команду и контролу, комуникације, ваздушно пространство и пратњу авиона.

Учење на грешкама

Шпут подсећа да практично све земље имају сајбер јединице, напомињући да је сајбер и информациона безбедност приоритет сваке државе.
„Када се води рат или специјална операција на различитим фронтовима – копну, води или у ваздуху, опет највише страдају важни системи и информације. Али ми учимо на својим грешкама“, каже експерт, констатујући да су у Русији донедавно те области биле мало запостављене, док НАТО за те сврхе издваја доста новца.
Руски политолог, доктор политичких наука и американиста Сергеј Судаков додаје да Запад има прилично велико искуство са сајбер војском. „САД су постале лидер у овој области. Ми смо тога свесни и као одговор на те снаге морамо да формирамо своје“, истиче он.
Према наводима кинеске агенције Синхуа, од краја фебруара учестали су хакерски напади на интернет ресурсе у Русији, Украјини и Белорусији. Позивајући се на Кинески државни центар за реаговање на ванредне ситуације на интернету, агенција прецизира да је анализом података утврђено да је у 87 одсто случајева мета сајбер напада била Русија. Како су навели у центру, покушаје хаковања регистровани су почев од краја фебруара. За већину њих наводи се да су предузети из САД. Претходно је руско Министарство за дигитални развој саопштило да се суочава са сајбер нападима. Сличне инциденте на својим онлајн-ресурсима пријавили су и Министарство спољних послова, руске амбасаде, Јавна комора, партија Јединствена Русија, велике медијске куц́е и многи други.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Путин ограничио куповину страних софтвера за критичну информациону инфраструктуру
Централна банка Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Централна банка Русије: Немогуће је хаковати наш систем
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
ДРУШТВО
„Мој профил није занимљив хакерима“ — највећа заблуда на друштвеним мрежама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала