- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бисер Бисере Турковић: Још један покушај Бошњака да омаловаже Србе у БиХ

© PixabayМапа БиХ
Мапа БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић оставиће иза себе позамашну Монографију о спољној политици БиХ у којој нема Срба али зато има државе БиХ у време у које није постојала.
Министарка иностраних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић написала је на штету Срба монографију "Дипломатија 1992-2022", иако дипломатија БиХ коју признају три конститутивна народа није постојала до избора 1996. године, али то није засметало „шефу пројекта“ да ово антисрпско део пласира.

Покушај омаловажавања Срба

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара каже да је у питању још један покушај дела Бошњака да докажу да Срби нису били део државе БиХ, односно да је спољна плитка БиХ настала када су само муслимани учествовали у тадашњој политици, мислећи да су они наследници Републике БиХ из СФРЈ, а да РС није постојала.
„А нису јер Дејтон је стигао 1995. године и то је кључно. Шта ће све још бити у тој монографији можемо само да претпоставимо. РС није тада по њима постојала и нема шта да се меша и тај део и да су они легитимни наследници Републике БиХ из СФРЈ у који су они водили спољну политику,“ објашњава наш саговорник.

Лажи и измишљотине

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да, уколико неко жели да изради монографију о дипломатији БиХ, то може бити само постдејтонски период и да за то треба формирати мјешовиту комисију која би одредила који садржај се ту може наћи. Додик је истакао да је одлука министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да покрене израду монографије дипоматије БиХ од 1992. до 2022. године, без сагласности Предсједништва БиХ, чиста злоупотреба положаја.
По речима Козомаре, Додик ту ништа не може да учини, односно не може да спречи објављивање такве монографије. Питање је да ли оваква монографија може да нам штети?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала