- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Јоаникије: Обновићемо Ловћенску капелу брже него што можемо замислити

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМитрополит црногорско-приморски Јоаникије
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је да ће се Ловћенска капела обновити и брже него што можемо замислити, те додао да је Јосип Броз Тито одговоран за њено рушење.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Митрополит је говорио на промоцији књиге „Пола вијека на служби Ловћенском олтару“ публицисте Комнена Бећировића која је одржана у петак увече у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.
„Ова промоција, није ништа друго до наша благодарност Комнену Бећировићу за педесет и више година његове службе на Ловћенском олтару. Његова борба је импресивна и надахњујућа. Видите, како је добар, ефектан наслов ове књиге. Ако Ловћенски олтар не постоји, ако је срушен на чему онда Комнен служи? У овом наслову имамо унутрашње свједочанство да је ловћенски олтар — Небески олтар, ово је свједочанство да Ловћенска капела јесте срушена, али, није уништена”, нагласио је митрополит.
Он је подсјетио да у прилог томе говори чињеница да је од иницијалног рушења Капеле на Ловћену изграђено преко двадесет реплика капеле широм Црне Горе, као и изван њених граница:
„Од рушења Његошеве капеле на Ловћену подигнуто је у Црној Гори и ван ње преко 20 реплика Његошеве капеле. То је дејство Божанско и небеско Ловћенске капеле. Наиме, борба за Капелу није се тицала само политике и културе, то је била метафизичка борба. Ко се год нашао на страни Ловћенске капеле остао је уписан у историју, утицао се у њу и њоме се обесмртио. Тако и ово дјело Комнена Бећировића јесте једно такво свједочанство које се не може заборавити. Капела Његошева је као жртва у темељу наше духовне обнове и у темељу наше борбе за светиње. Капела на Ловћену нас је припремила за ову борбу коју смо повели и која још није завршена. Лично иза рушења Ловћенске капеле стајао је Јосип Броз Тито“, подвукао је он.
У другом дијелу обраћања, митрополит се осврнуо на лик и дјело великог сликара Петра Лубарде, који се одрекао позиције миљеника режима зарад правих вриједности.
„Комнен је лијепо нагласио витешку борбу многих за очување Ловћенске капеле, а посебно Петра Лубарде. Петар Лубарда не само што је насликао Сумрак Ловћена са оним биком који руши Ловћен и Капелу, него се он тиме одрекао позиције миљеника тадашњег режима. Јер знао је Броз да награђује добро умјетнике и да се покаже као човјек културе и ако то није био. Био је злочинац”, нагласио је он.
Митрополит Јоаникије се такође осврнуо и на достојанствени лик и дјело храброг и честитог принца Михаила Петровића, унука краља Николе, као и на свијетли примјер какав је показао својим животом Љубомир Дурковић Јакшић.
„Комнен у овој књизи лијепо свједочи и о томе како се лијепо и часно држао, баш као и у вријеме окупације Црне Горе, принц Михаило Петровић, унук краља Николе, који је чинио све као легитимни насљедник Његошев, да се заштити Капела на Ловћену. Свакако треба поменути и Љубомира Дурковића Јакшића који је исто као Комнен показао у своме стану толико наслаганих фасцикли препуних вриједне грађе о Његошевој капели, а које је све завјештао Српској академији наука и умјетности“, казао је владика Јоаникије.
Он је нагласио да је борба за Његошеву капелу представљала најжешћу борну интелектуалаца и уопштено људи од имена и интегритета са тадашњим безбожним непросвећеним комунистичким режимом.
„Борба за Његошеву капелу на Ловћену је можда и била најжешћа борба интелектуалаца и људи од части и имена са тадашњим режимом. Наравно режим је однио физичку побједу, али, Митрополит и сви они умјетници, књижевници, професори, међу њима су највећа имена тадашње науке и културе из Црне Горе, они су однијели моралну побједу и то је велики духовни капитал који ми насљеђујемо. Наравно то је велики залог за обнову Ловћенске капеле, а она ће се сигурно обновити и увјерен сам да ће то бити прије него што ми и можемо замислити. За сада то изгледа немогуће, али, Богу је све могуће“, закључио је митрополит.
Рушевине Његошеве капеле на Ловћену 1924. године - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РЕГИОН
Како је уништен симбол традиционалне Црне Горе: Пола вијека од рушења цркве на Ловћену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала