- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Подстичемо преговоре Москве и Кијева, али конфликт се неће окончати само зато што ми то кажемо

CC0 / Unsplash/Tom Winckels / Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци
Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Кина подстиче преговоре Русије и Украјине, али не треба прецењивати њену улогу, конфликт се неће окончати само зато што то Пекинг каже, рекао је директор одељења за Европу при кинеском Министарству спољних послова Ван Лутун.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Увек смо подржавали прекид ватре и давали смо свој допринос по том питању. Другог дана тог конфликта председник Си Ђинпинг разговарао је телефоном с председником Русије и после неколико дана одржана је прва рунда преговора између Русије и Украјине. До сада је било већ пет рунди и већ видимо одређени напредак“, рекао је Ван.
Он је рекао и да Пекинг није добио од Кијева захтев да буде гарант безбедности Украјине.
Подсетимо, члан украјинске делегације Давид Арахамија је раније рекао да Кијев предлаже нови систем гаранција безбедности за Украјину према којем би гаранти безбедности биле земље чланице СБ УН, као и Турска, Немачка, Канада, Италија, Пољска и Израел.
Ван је рекао и да Кина није страна у конфликту у Украјини па према томе њени нормални трговински односи са другим земљама, укључујући Русију, не треба да буду угрожени.
„Нећемо радити ништа да бисмо намерно заобишли санкције које су САД и ЕУ увеле Русији. Знате наш став, ми смо против санкција… Кина није учесница конфликта у Украјини и не сматрамо да наша трговинска сарадња са другим земљама треба да буде угрожена, чак и Европа послује са Русијом, нисте прекинули трговинске односе и наша трговинска сарадња са Москвом не треба да буду погођени“, рекао је Ван у обраћању новинарима дан након самита Кина-ЕУ.
Кинески председник Си Ђинпинг током разговора са руским лидером Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СВЕТ
Си Ђинпинг поручио ЕУ: Не доливајте уље на ватру, нађите решење за кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала