- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев о уласку Украјине у ЕУ: Постоји само један проблем...

© Sputnik / Юлия Зырянова / Уђи у базу фотографијаЗаменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Ако Украјина жели да уђе у Европску унију – нека уђе, али треба имати у виду искуство Црне Горе и Македоније које показује да се до ЕУ стиже само преко НАТО-а, саопштио је на Телеграму заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сада Украјина поново жели у ЕУ. Више него икад. И све је то у реду. Украјинцима је познат наш став: ако тако желите, придружите се, свеједно“, истакао је Медведев.

По његовим речима, „чини се да сада и Европљани веома желе Украјину“.

„Постоји само један проблем: искуство са Црном Гором и Македонијом показује да се улазак у ЕУ остварује само преко НАТО-а. То су међусобно зависне организације“, оценио је Медведев.

Такође је истакао да је „у односима са ЕУ, НАТО старији партнер, зрелији“, стога Бриселом командује Вашингтон, иако Брисел и не воли то да призна.

„Стога се поставља питање: како ући у ЕУ без чланства у НАТО? Без сагласности старијег партнера и уласка у главни савез. Нема одговора. Данас, изгледа, никако“, оценио је заменик председника Савета безбедности.

Медведев је такође подсетио да Украјина „одавно и искрено“ жели да уђе у ЕУ, „а онда је сагорела у жељи“ и снажно је пожелела да одмах уђе и у НАТО.
„И поново је тражила, молила и молила, а онда се освестила. Као да је схватила да сам НАТО неће да је прими. Као, још нема услова за брак, постоји много забринутости по питању таквог брака“, оценио је он.
Говорећи о ставу Русије по питању уласка Украјине у ЕУ, Медведев је подсетио на причу са бившим премијером Русије Виктором Черномирдином.

„У том контексту подсетићу вас на једну историјску причу из блиске прошлости, изјаву која се приписује Виктору Черномирдину. У то време када је био амбасадор у Украјини њега су наводно питали: 'Када ће Украјина ући у ЕУ?' Он је врло брзо одговорио: 'Одмах после Турске'. 'А када ће Турска?', питали су га. Он је рекао 'Турска? Никада...'“, написао је Медведев на Телеграму.

Ситуација у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
КУЛТУРА
Боље да је Запад био на Паради побједе у Москви него што то сада гледа у Украјини /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала