- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Моћна немачка економија пада на помфриту – Западни поредак оклизнуо се на кори од кромпира

© Фото : PixabayБургер и помфрит - калорично, али да ли је и толико нездраво колико се прича
Бургер и помфрит - калорично, али да ли је и толико нездраво колико се прича - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Украјинска криза најтежи ударац задала је просечном Немцу који ће због недостатка уља на тржишту морати да се одрекне омиљеног прилога - пржених кромпирића. Моћна економија и мотор ЕУ пала је на помфриту, а на кори кромпира, могла би и да се дебело оклизне.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Недостатак украјинског сунцокретовог уља натерао је немачке угоститеље да из својих понуда избаце омиљени производ који ће само у пробраним ресторанима, и по озбиљно високој цени, себи моћи да приуште тек они имућнији гости.

Шта ако после помфира нестане и кобасица

Узрујани Немци у несташици помфрита препознали су љуљање западног поретка и долазак новог, у чијем мраку (и дословном, када стану испоруке гаса) би ова стара европска нација могла да изгуби своје егистенцијалне и духовне орјентире. Шта то говори о Немцима а шта о њиховој економији?
© Фото : Драгана Никитовић уступила СпутњикуПолупразни рафови, Штутгарт, Немачка
Полупразни рафови, Штутгарт, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Полупразни рафови, Штутгарт, Немачка

„Заиста не знам како ће сироти Немац навикнут на концепт „хлеба и игара“ све ово преживети и далеко од тога да ликујем над њиховом муком, али заиста живот без помфрита отвара и остале оправдане бојазни - попут оних шта ако се одложи Октобар фест или са тањира нестану чувене кобасице. Велесила која доминантно дискриминише све руско у свом јавном простору, оголила је своју реалну моћ. Можда Немци могу да се одрекну Чајковског али помфита не “, коментарише новинар Михаило Меденица.

Опера „Евгеније Оњегин“ - П. И. Чајковски
Опера „Евгеније Оњегин“ - П. И. Чајковски - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Опера „Евгеније Оњегин“ - П. И. Чајковски

Економија пала на прженом кромпиру

Чињеница да је велика и моћна економије Немачке пала на помфриту не треба да чуди, сматра Меденица, јер историјско искуство сведочи да је нација која је не тако давно на ломачама спаљивала књиге као своје највеће непријатеље, научила да плаћа високу цену за своје грешке.
© AP Photo / Michael KappelerОлаф Шолц у Бундестагу
Олаф Шолц у Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Олаф Шолц у Бундестагу
„Ту где је помфрит, где је кромпир највећи проблем -ту нема велике нације. То што Запад чини Русији машући новим и новим санкцијама чини само себи. Русија би преживела и гладна и жедна“.

Русије није на страни правде-она је правда

Коментаришући улогу званичног Берлина у украјинској кризи, Меденица каже да Немачка у екстази проживљава своју нову Кристалну ноћ на коју би, да је жив, и Хитлер био поносан. То није, сматра ни повампирени фашизам, то је апсолутно жив фашизам и лудило невиђених размера у којем не би требало да чуди ако се и руска вотка прогласи непријатељем.
© Sputnik / Сергей ГунеевПутин на пријему у Кремљу у част дипломаца војних академија и универзитета
Путин на пријему у Кремљу у част дипломаца војних академија и универзитета - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Путин на пријему у Кремљу у част дипломаца војних академија и универзитета
„То што Немачка сада ради, то је оно због чега се Русија данас бори у Украјини и зато кажем да Русија није на страни правде, Русија је правда“.

Запад је оно што ћемо вечерас потрошити

Оног тренутка када се одрекао Бога, Запад је, каже Меденица, пристао на живот вредан помфрита. Године глади, трагичне Ане Цветајеве у руској историји, велика одрациња и жртве за више вредности којима су исписане странице страдања Истока, Западу су непојмљиви.
© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаМанастири Великог Новгорода
Манастири Великог Новгорода - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Манастири Великог Новгорода

„Кроз шта су Руси прошли, кроз колико немања и беде, али беде свакојаке осим оне духовне, и преживели су. То је суштинска разлика између Истока и Запада. Недавно сам текст завршио реченицом која најбоље све дефинише: Запад је оно колико ћемо вечерас потрошити да сви виде, а Исток је оно колико ћемо сутра дати да нико не види. Русија и Исток не почивају на материјалном. Исток почива на духовном, на братољубљу. Запад је страна света, Исток је мисао, мудрост и промисао. Зато те санкције заиста ништа не могу Русији“.

Купи-продај

Човек Запада, уверен је Меденица, постоји једино док купује и продаје и то не само храну и материјално већ своју душу и своје животе.
© Sputnik / Бојана СтојадиновићУнутрашњост продавнице Фешн енд френс у ТЦ Галерија Београд
Унутрашњост продавнице Фешн енд френс у ТЦ Галерија Београд - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Унутрашњост продавнице Фешн енд френс у ТЦ Галерија Београд
„Запад постоји само на хлебу и играма, а на жртву за веће добро, жртву зарад домовине, он није спреман. Њима је највећа жртва да уместо 100 евра дневно пороше 98. Даље од тога ни случајно“, каже Меденица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала