- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки официр оптужен за „шпијунирање“ за Русију

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаТајни агент - илустрација
Тајни агент - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Немачко тужилаштво оптужило је резервног официра немачке војске да је прослеђивао осетљиве војне и финансијске информације руским обавештајним службама од 2014. године.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Локалне власти су га идентификовале само као "Ралфа Ге", а овај човек је средином марта оптужен пред државним судом у Дизелдорфу због сумње да је "радио за страну тајну службу против Савезне Републике Немачке и против једне државе чланице НАТО-а", објавило је Савезно тужилаштво.
„Најкасније од октобра 2014. преко разних лица је био у контакту са службеником руске обавештајне службе“, навели су тужиоци и додали да му је „до марта 2020. у више наврата прослеђивао документе и информације, од којих су неке долазиле из јавних, али и из приватних извора у вези са његовим активностима као резервног официра.”

За војника се каже да је служио као „заменик шефа” локалне команде за везу и „био члан неколико тела немачке привреде”. Ова друга улога му је наводно омогућила да пружи „увид из економског сектора“, као што је утицај немачких санкција на Русију 2014. или новије казне за пројекат гасовода Северни ток 2. Он је, наводно, поделио и непрецизне информације о резервистима Бундесвера.

Иако тужиоци нису понудили много детаља о мотивима, рекли су да је официр добијао „позиве на догађаје које организују руске владине агенције“ у замену за своје „услуге“, које су такође укључивале предају „личних података“ о „високопозиционираним припадницима” војске.
Оптужница је уследила након што је бивши службеник британске амбасаде у Немачкој у августу прошле године оптужен за давање докумената руској обавештајној служби.
Још један немачки држављанин осуђен је на две године иза решетака крајем прошле године пошто је наводно дао копије плана зграде парламента шпијунима, док се руском професору који ради на немачком универзитету, Елнуру Нагајеву, сада суди због оптужби да је поделио осетљиве детаље о свемирском програму Европске уније са руском обавештајном службом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала