- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од малена уче да мрзе Русију: Какву то историју предају украјинској деци

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаДеца Донбаса страдала од гранатирања украјинске војске
Деца Донбаса страдала од гранатирања украјинске војске - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
На ослобођеним територијама Украјине пронађени су школски уџбеници који сведоче о томе како се украјинској деци одмалена усађују националистичке и антируске идеје. Уџбеници промовишу окрутност и мржњу према Русији и руском народу, а у улогу „хероја“ на њиховим страницама заузели су украјински националисти.
Министар просвете Русије Сергеј Кравцов изјавио је на конференцији за новинаре на тему украјинских уџбеника као елемента пропаганде и мржње да је велики број руских наставника и историчара радио на анализи више од 300 украјинских уџбеника из историје, географије и других предмета. Закључак је, како је рекао, да су те књиге намењене за испирање мозга учитељима и школарцима кад је реч о Русији, као и за искривљивање историјске истине. Он је подсетио да су школски уџбеници пронађени на Криму 2014. године такође искривљавали историју, неговали нацизам и били антируске природе.
Заплењена је литература у Волновахи, Сартану и још неколико оближњих насеља из којих су устаници протерали украјинске националисте. Како наводи саветник председника владе Доњецке Народне Републике Јан Гагин, у књигама за средњу и основну школу, као и стриповима и букварима за децу, Украјина је приказана као жртва, а Русија представљена као агресор, непријатељ и крвник. Он наглашава да је велики део текста посвећен и украјинским „херојима“ – Степану Бандери и Роману Шухевичу, сарадницима немачких нациста током Другог светског рата.

За најмлађе читаоце

Гагин наглашава да је Русија представљена као агресор у сваком уџбенику, па чак и у књигама за најмлађе читаоце. Како додаје, постоји чак књига за децу посвећена Мајдану, државном преврату из 2014. године. У њој су приказани „хероји“ између осталог под заставама екстремистичке групе „Десни сектор“– терористичке организације одговорне за смрт великог броја цивила у Донбасу и широм Украјине (забрањена у Русији).
Како он наводи, постоји и књига о Организацији украјинских националиста. „Она показује како су украјински националисти ревидирали историју и вршили пропаганду. Омладина у овим јединицама је васпитавана управо на таквој пропаганди. Националистичке идеје су им годинама утувљивали у главу, уз помоћ ових књига и уџбеника“, констатује Гагин.

„Друге хероје и немају“

Како каже за Спутњик руски војни историчар и писац Мирослав Морозов, људи попут Бандере и Шухевича помињу се у украјинским уџбеницима јер су од првог дана представљени као хероји који су се борили за независност Украјине. „Многи Украјинци заборављају да су ови људи својевремено дали заклетву Немачкој и учествовали у разним злоделима заједно са Немцима следећи њихова упутства“, истиче саговорник.
Он објашњава да Украјина нема других националних хероја са којима може да се похвали. „Друге националне хероје једноставно немају. Осим оних који су се борили за њену независност убијајући Русе и дајући фашистичку заклетву“, наглашава стручњак. Према његовим речима, ове чињенице се игноришу и о њиховим злочинима се ћути. „Они сматрају да се Организација украјинских националиста залагала за слободу Украјине, а своју децу уче од малих ногу да мрзе Русију“, истиче саговорник. Он наглашава да извртање историје омогућава савременим украјинским историчарима да те људе представе као борце ради својих националних интереса.

Финансирале их стране државе

Кравцов истиче да украјинске власти и страни спонзори нису штедели новац за квалитет уџбеника и њихову производњу. „Све су то финансирале стране државе. Додељиване су посебне стипендије, а у пројектном задатку ових грантова писало је како треба предавати историју“, наглашава он. Према његовим речима, у овим уџбеницима види се потпуно одвајање од историјских, културних и језичких корена. „Све је то постало део свакодневних лекција у Украјини“, додао је министар.
Он уверава да у Русији ништа слично неће бити дозвољено у школским уџбеницима. „Ни у ноћној мори не можемо замислити да су у руским уџбеницима историје и географије искривљују било какве чињенице: Велики отаџбински рат, чињенице нашег пријатељства са Украјином и другим земљама и републикама. Наша земља је увек отворена и увек је помагала братским народима, укључујући и Украјину“, рекао је он.

Неће одговарати пред законом

Према мишљењу Морозова, аутори ових уџбеника неће одговарати пред законом.“У научној заједници прихваћено је да свако има право на своје научно мишљење“, наглашава експерт уз опаску да није далеко од истине да су можда били и плаћени да баш тако пишу. С друге стране, он објашњава да постоје људи који су искрено уверени да је Бандера многе злочине починио у име просперитета данашње Украјине и у име украјинског народа.
„То је цела филозофија национализма. Она дозвољава сваки злочин у име своје нације која је „супериорна у односу на друге нације“. То је исти нацизам који је био у фашистичкој Немачкој. Његова модерна верзија је да постоји титуларна и добра нација и сви остали који јој сметају да живи и морају за то да плате“, истиче саговорник.
Припадници батаљона Азов - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Нацистичке формације „Десни сектор“, „Азов“, „Ајдар“ и друге – интегрисане у украјинску армију
Припадници Ал-каиде - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
СВЕТ
Нечиста савест Запада од ОВК до Азова: Нациста, терориста или екстремиста – важно је да сарађује
Марш бивших летонских легионара СС дивизије у Риги  - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
СВЕТ
У славу нацизма: Како је у Летонији Дан победе проглашен Даном смрти?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала