- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески позив на здрав разум: Шта више треба цивилима у Украјини — смртоносно оружје или храна

© AP Photo / Andy WongКина и САД
Кина и САД - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан изјавио је да Кина Украјини пружа преко потребне хуманитарне залихе, као што су храна, формула за бебе, вреће за спавање, јоргани и простирке отпорне на влагу док, насупрот томе, САД пружају Украјини — смртоносно оружје.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Жао је указао да су 16. марта САД најавиле додатних 800 милиона долара безбедносне помоћи Украјини, чиме је у марту укупна безбедносна помоћ Америке Украјини износила милијарду долара.
„Овде бих желео да поделим са вама листу коју је поменуо портпарол Прајс. Нови пакет укључује, између осталог, 800 противваздушних система, 9.000 преносних високо прецизних противоклопних система, 7.000 комада малокалибарског оружја, укључујући митраљезе и бацаче граната и 20 милиона метака муниције, артиљерије и минобацача. Листа се наставља“, навео је портпарол кинеског министарства.
У том контексту поставио је питање да ли ће најновија помоћ САД у оружју донети стабилност и безбедност Украјини или ће изазвати више цивилних жртава.
„Шта више треба цивилима у Украјини – храна и вреће за спавање или митраљези и минобацачи? Неће бити тешко никоме при здравој памети са мало здравог разума да упути прави позив", рекао је Жао.
Говорећи о ситуацији у Украјини и улози Америке, Жао је подсетио да су САД у последње две деценије извеле десетине хиљада ваздушних напада на места попут Сирије, Ирака, Авганистана и Сомалије и да би број погинулих цивила могао да буде између 22.000 и 48.000.
„Када исповедају своју забринутост за добробит украјинског народа, не би ли САД прво требало да изразе забринутост због цивилних жртава изазваних свим овим војним операцијама?“, констатовао је Жао.
Он је подсетио и да је у марту 1999. НАТО предвођен Америком без мандата Савета безбедности УН флагрантно покренуо немилосрдну кампању бомбардовања СРЈ током 78 дана, убивши најмање 2.500 невиних цивила и ранивши око 10.000 људи, такође већином цивила.
Кина је све време имала објективан и праведан став по питању Украјине и од избијања сукоба предузима конкретне акције на промовисању преговора за мир, додао је портпарол кинеског Министарства спољних послова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала