- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен: Санкције против Русије могу да буду укинуте, под једним условом

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Санкције које су западне земље увеле Русији могу да буду укинуте у зависности од резултата руско-украјинских преговора, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Међународна заједница је увела санкције против Русије. Видећемо шта ће радити и шта жели да ради Украјина. Ако дође до разумевања да преговори Москве и Кијева могу да доведу до завршетка сукоба, што ће захтевати укидање санкција, онда у реду. Циљ санкција није да буду бесконачне, већ да се промени понашање Русије. Ако буде резултата преговора (санкције, притисак, подршка Украјини – остварићемо то), онда ће у одређеној мери санкције нестати“, изјавио је Блинкен у интервјуу за телевизију „Си-Ен-Ен“.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе свакодневно раде на пооштравању постојећих санкција против Русије, као и увођењу нових ограничавајућих мера због дешавања у Украјини, али узимају у обзир потребу да земље ЕУ не изгубе енергетске ресурсе који су им потребни.
„Сваки дан то радимо. Пооштравамо постојеће санкције и додајемо нове. Чинимо то у пуној координацији са Европљанима и другим партнерима широм света“, изјавио је Блинкен.
Он сматра да је „руска економија у тешком положају“. „Санкције сада наносе озбиљну штету и наставиће то да чине у будућности док год се ово наставља“, додао је.

„Од Русије зависи шта ће бити даље“, нагласио је државни секретар.

Истовремено, потпуно смо усредсређени на то да Европа има енергетске ресурсе који су јој потребни да преживи не само ове године у овим временским условима, већ и следеће године, каже Блинкен.

О испорукама оружја Украјини

Политичар је истакао да Вашингтон сарађује са земљама широм света како би Кијеву обезбедио пребацивање система наоружања које Украјина може да користи.
На питање да прокоментарише наводе да амерички власти покушавају да допринесу пребацивању тенкова совјетске производње у Украјину, Блинкен је одговорио да не може да говори о конкретним системима наоружања.
„Али могу да кажем да је наша администрација доставила Украјини 2,3 милијарде долара за системе безбедности, укључујући 1,6 милиона долара само за протекли месец. То се тиче многих система наоружања“, објаснио је државни секретар.
Трудимо се да Украјина добије системе који су јој потребни и да може да их користи, нагласио је Блинкен.
Он је обећао да ће, захваљујући помоћи Запада, украјинске снаге ускоро имати десет противтенковских система за сваки руски тенк.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу раније је приметио да је испорука смртоносног оружја Украјини од стране Запада неодговорна и да би његова неконтролисана дистрибуција могла да представља претњу европским државама. Испоруке оружја Украјини су грешка, повећавају жртве, али неће утицати на исход операције, истакао је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

О снимцима наводних руских жртава у Кијевској области

Коментаришући снимке из кијевског предграђа Буча, амерички државни секретар назвао је овај догађај ударцем испод појаса и рекао да се о томе не сме ћутати.
„Не можете а да не гледате ове снимке као ударац испод појаса... Што је најважније, не можемо да ћутимо о томе, не можемо да га прихватамо као норму“, рекао је Блинкен.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
СВЕТ
Пољскa признала: Санкције против Русије „не раде“, доказ – курс рубље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала