- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Који симптоми у стомаку указују на предозирање витамином Д

CC0 / / Сунчање
Сунчање - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Витамин Д нам не помаже само да имамо чврсте кости и у превенцији од рахитиса, он штити имунитет, утуче на рад разних система у организму и помаже у апсорпцији калцијума и фосфора из хране.
Лекари често код пацијената откривају да им недостаје витамин Д у организму. Међутим, велика је грешка и ако се витамин Д конзумира у великим количинама јер постаје токсичан. Британски лист „Експрес“ је објавио списак симптома који се појављују у стомаку, а који може указати на превелику количину тог витамина у организму.
Лист је, позивајући се на Националну здравствену службу, указао да је за спречавање потенцијалних здравствених проблема људском телу дневно потребно 10 микро грама витамина Д. Међутим, лекар би требало да одреди тачну и најкориснију дозу на основу анализа.
У случају да се унесе превелика доза витамина Д онда настаје мучнина, смањује се апетит и настају проблеми са пробавним системом.
У америчкој клиници „Мајо“ наводе да услед токсичности витамина може доћи до гомилања калцијума у крви и зато и настају реакције организма. Прогрес болести може довести до болова у костима и појаве каменчића калцијума у бубрезима. У том случају је потребно престати са применом витамина Д и обратити се лекару.
Овај витамин се може добити и путем исхране, јер га има доста у рибама као што је лосос, харинга, скуша, у црвеном месу, џигерици и жуманцету.
Лекари препоручују и да је потребно више шетати када је сунчан дан, али да је неопходно кожу штитити од штетности ултравиолетног зрачења.
Фармацеутска мафија уништава природне лекове. - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
ДРУШТВО
Како комбиновати витамине да имају најбољи учинак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала