- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Матица српска обележава јубилеј штампаних србуља

CC BY 2.0 / Flickr / atmtx / Гутенбергова Библија
Гутенбергова Библија - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом јубилеја штампаних србуља 2022. године – 470 година „Четворојеванђеља београдског“ и 460 година „Чеворојеванђеља мркшиначког“.
Четворојеванђеље београдско“ отиснуто је у првој штампарији у Београду, чије оснивање 1552. представља знаменити догађај у историји српског штампарства. Покретач штампарије био је кнез Радиша Дмитровић, којег је, у намери да штампа књиге, спречила изненадна смрт. После смрти Радише Дмитровића, Дубровчанин настањен у Београду Тројан Гундулић је пренео матрице у свој дом и по његовој заповести, 4. августа 1552, отиснуто је „Четворојеванђеље“, једина књига прве београдске штампарије и једна од најрепрезентативнијих књига старог српског штампарства.
Београдско четворојеванђеље“ сматра се обрасцем висококвалитетног типографског и естетског остварења. У изради „Београдског четворојеванђеља“ штампари су сигурно имали пред собом „Влашко четворојеванђеље“, чији штампар је Макарије, могуће исто лице које је штампало и књиге Црнојевићке штампарије.
Фототипско издање „Београдског четворојеванђеља“, с поговором Катарине Мано- Зиси, објављено је 2000. године. Штампар „Београдског четворојеванђеља“ јеромонах Мардарије основао је штампарију у манастиру Мркшина црква и ту отиснуо још једно „Четворојеванђеље“, 24. јуна 1562. године.
„Мркшиначко четворојеванђеље“ је прештампано београдско издање, страна за страну и углавном ред за ред. За штампање ове књиге изрезана су нека нова слова, а нека су иновирана.
„Четворојеванђеље београдско“ из 1552. и „Четворојеванђеље мркшиначко“ из 1562, представљају драгоцена сведочанства из историје српског и општесловенског штампарства, штампарија и књига, споменике културе од изузетног значаја.
Електронски каталог изложбе садржи описе издања поменутих србуља и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу до 5. маја 2022. и на сајту Библиотеке www.bms.ns.ac.rs .
Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала