- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Због Новака је почело, али он није „кривац“ – Србија има нову наду

© AP Photo / Marcio Jose SanchezМиомир Кецмановић прославља победу над Матеом Беретинијем у Индијан Велсу
Миомир Кецмановић прославља победу над Матеом Беретинијем у Индијан Велсу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Миомир Кецмановић је имао две недеље из снова у Калифорнији, а све је почело почетком ове године „због“ Новака Ђоковића. Шта се у 2022. променило за младог српског аса и да ли је ово само најава блиставе будућности?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кецмановић је 2021. годину завршио на 69. месту, што је био пад од 25 позиција у односу на годину дана раније, али је после само три пуна месеца у 2022. већ дошао до 38. позиције светске ранг листе.
За то је најзаслужнији он, пре свега добрим играма у Калифорнији, односно на мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, где је дошао до четвртфинала и тиме изједначио рекорд каријере.
Све је, међутим, почело још на почетку сезоне у Аустралији, када је Миша искористио несрећу Новака Ђоковића и себи улио самопоуздање које из дана у дан постаје све веће.

Случај „Ђоковић“

Ђоковићев фактор ни у каквом смислу не сме да умањи успехе које је 22-годишњи Србин остварио ове године, али је сигурно нешто што је имало позитиван утицај.
Наиме, Кецмановић је у јануару требало да се у првом колу Аустралијан опена састане управо са Ђоковићем, најбољим тенисером планете, али до тог дуела није дошло из свима добро познатих разлога.
Кецмановић је у јавност изашао са изјавом да ће се он и српска екипа у Мелбурну потрудити да „на неки начин освете“ Новака, а затим је уместо њега у првом колу добио Италијана Салватореа Каруза.
Након Каруза савладали су и Томи Пол и Лоренцо Сонего, а крај је дошао тек против Гаела Монфиса, за најбољи успех у каријери на гренд слемовима – осмину финала.
Да је Миомир у првом колу играо против Новака, уз дужно поштовање, не би имао никакве шансе, а самим тим не би дошло ни до успеха који му је сигурно улио доста самопоуздања за наставак сезоне.
„Феноменална седмица за мене, постигао сам нешто што до сада нисам. Неке ствари сам показао на терену које пре нисам и то ме чини пресрећним. Радили на променама како бих био бољи играч“, изјавио је Кецмановић после Аустралијан опена.

Калифорнијски сан

Кецмановић је управо на Индијан Велсу пре неколико година остварио најбољи Мастерс учинак у каријери дошавши до четвртфинала, па је било за очекивати да и ове године на том турниру заигра добро.
Након неколико солидних, али не и одличних турнира на шљаци, вратио се на себи омиљени бетон и – одушевио.
У Индијан Велсу су пали Броуди, Чилић, Ван де Зандшулп и Беретини, а у Мајамију Сок, Оже-Алијасим, Корда и Фриц – прво против Фрица, а онда против Алкараса, није могао, иако је у оба четвртфинала и те како имао игру и шансе.
За овакав помак у игри младог Србина многи су „окривили“ Давида Налбандијана, чувеног аргентинског тенисера који од прошле године ради са од понедељка другим рекетом наше земље.
Познати новинар Метју Вилис је упоредио Кецмановићеву игру на бетону ове године са оном из 2021. и 2020, те дошао до јасног закључка.
Миомир је ове године значајно повећао и број освојених поена на првом и другом сервису (75%, 60%), проценат освојених поена на ритерну је остао отприлике исти (28%, 51%), а очигледније је то да ове године побеђује не само више, него и много боље рангиране играче него раније.
Већ су пала два Топ 10 играча – Беретини и Оже-Алијасим – док је против Топ 50 играча на скору од 8-4, док је тај учинак 2021. био 0-8.
„Један од најједноставнијих начина путем којих се може видети да млади играч напредује је то да у кључним категоријама или остаје на истом нивоу или у идеалним условима напредује, а све то против бољих противника него раније. Једино остаје за видети да ли тај ниво може да задржи током целе сезоне“, навео је Вилис.

Кључни фактори

Кецмановићев циљ у каријери сигурно није да с времена на време игра по неко четвртфинале мастерса, а да на гренд слемовима долази до осмина финала.
Иако још није остварио неки успех о којем ће писати сви светски медији и иако није истакао кандидатуру за Топ 10, од њега је за три месеца 2022. стигла играчка потврда која улива много вере за будућност.
Није морало много тога да се промени и у најскоријем његовом мечу против Карлоса Алкараса, иначе сада већ трећег фаворита за освајање Ролан Гароса, у којем је српски ас имао 5:3 у тај-брејку трећег сета.
Кецмановић је у том дуелу направио 19 винера уз 16 неизнуђених грешака и ниво константности – нечега што је недостајало у претходним сезонама – држао током практично целог меча.
Та константност је један од кључних фактора његовог напретка, али се све највише огледа у менталној спреми и смирености.
Током Индијан Велса и Мајамија, Кецмановић је показао да је и те како средио „главу“, што се највише огледало у томе како се понашао у најбитнијим поенима у мечу, али и тренуцима између гемова и сетова.
Како је тачно било у његовој глави не може нико да зна, али је са стране деловало као да више није било толико нервирања, одступања и сличног.
Што се саме игре тиче, постулати Миомирове игре нису се много променили, али је утисак да тенис који пружа више није толико једноличан као што је био.
Миша је у ових неколико месеци више тражио углове, чешће мењао темпо и тактику, остваривши оно на чему је и сам недавно рекао да је највише радио са Давидом Налбандијаном.
„Раније сам имао једноличну игру. Ако нешто не иде, нисам имао ни на шта друго да се ослоним – план А, Б или Ц. На доста тога сада могу да се ослоним“, изјавио је недавно српски тенисер.

Шта даље?

Кецмановић има једну титулу у каријери освојену 2022. у Кицбилу на шљаци, подлози за коју никада није имао нешто лепо да каже.
Тениска сезона се у априлу сели управо на најспорију подлогу и то ће бити још један од великих тестова за српског тенисера, који би пред Ролан Гарос врло лако могао да се нађе у 30 најбољих на свету (тренутно 39).
Шљака ће, такође, тестирати његову издржљивост и сегменте везане за импровизацију и менталну издржљивост, а посебно треба обратити пажњу на личне рекорде, што се највећих турнира тиче.
Миомир никада у каријери није прошао прво коло неког Мастерса на шљаци (Монте Карло, Мадрид, Рим), док је на Ролан Гаросу двапут играо друго коло.
Иако му је једина титула дошла на шљаци, резултати никада нису били на задовољавајућем нивоу не за некога ко циља улазак у Топ 30, већ и за доста слабије рангиране тенисере.
Све у свему, Миомир Кецмановић је ове године значајно бољи тенисер него што је то претходно био случај. Да ли је ово само добар период или је најава блиставе сезоне? Постоји један начин да засигурно сазнамо.
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
СПОРТ
Међедовић уништио Немца за прву титулу у сениорској конкуренцији!
Богдан Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СПОРТ
Обрадовић поручио Аустралијанцима: Отерали сте једног Србина, сада ће други да освоји! /видео/
Миомир Кецмановић прославља победу над Матеом Беретинијем у Индијан Велсу - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
СПОРТ
Шпанац о елиминацији Србина: „Лудо је, могао је и он да победи“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала