- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Две земље, једна вера“: Срби подржали руску специјалну војну операцију у Украјини /видео, фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићАуто колона српске дијаспоре у знак подршке руској специјалној војној операцији у Украјини
Ауто колона српске дијаспоре у знак подршке руској специјалној војној операцији у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Српска дијаспора у Москви и велики број Руса пружили су подршку руској специјалној војној операцију у Украјини симболичном вожњом кроз престоницу Русије, од амбасаде Србије до амбасаде САД.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како каже за Спутњик српски привредник у Москви Љубомир Ћурчић, српска дијаспора се окупила како би изразила подршку специјалној војној операцији у Украјини, руском народу и председнику Русије Владимиру Путину.
Он наглашава да Срби никада неће окренути леђа братском народу.Такође, према његовим речима, српска дијаспора оштро осуђује агресивну политику коју спроводе САД и НАТО.

„Своје не напуштамо“

Велики број возила прошао је кроз центар Москве са заставама Русије и Србије уз интонирање српске химне „Боже правде“, као и песама „Катјуша“, „Видовдан“ и „Ој Косово Косово“. На многим возилима биле су ознаке „Z“ и „V“ које имају руски тенкови и војна техника која се користи у операцији у Украјини. Подсетимо, ознака „Z“ означава „За победу“, а „V“ значи „Снага је у правди“, а троугао (још једно „V“) значи „Задатак ће бити испуњен“.
На возилима осим застава могла су се видети и друга обележја-фотографије руског председника Владимира Путина, министра одбране Сергеја Шојгуа, лидера Чеченије Рамзана Кадирова до разних натписа: „Брат за брата“, „Своје не напуштамо“, „Следи дух својих предака — Две земље, једна вера и „Србија је уз Путина“.
Треба напоменути да се на улицама Москве могао видети велики број пролазника који су снимали и сликали колону аутомобила. Возачи су их поздрављали сиренама. Многи од њих изражавали су своју захвалност осмесима и махањем.

„Раме уз раме“

Срби су пружили подршку руском народу у Донбасу над којим се већ осам година вршио геноцид од стране украјинских националиста. Према речима Ћурчића, Срби ће уз Русе стајати раме уз раме у овим тешким тренуцима.
„Ми ћемо помоћи Русији и руском народу. Показаћемо целом свету да су Срби уз Русе. Стајаћемо уз нашу браћу раме уз раме. Борићемо се за правду до последњег тренутка. Даћемо и животе ако треба за Русију и Владимира Путина“, истиче он.
Такође, Срби су изразили протест политици коју спроводе САД и НАТО. Ћурчић истиче да српски народ није заборавио бомбардовање и агресију од стране НАТО-а 1999. године. „Нисмо заборавили 1999.годину када су за време бомбардовања страдали недужни људи. За нас је НАТО банда и фашистички савез“, наглашава саговорник.

„Срби су храбар народ“

На масовном скупу подршке руском народу, могли су се срести и Руси из Москве и Тверске области који су изразили велику захвалност српској дијаспори. Према речима предузетнице Маркарове Аљоне, Срби су једини народ који је имао воље и храбрости отворено да подржи Русију и руски народ.
© Sputnik / Николина ТеслаПодршка Русији од Срба у Москви
Подршка Русији од Срба у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
„Срби су храбар народ. Сигурна сам да ће Србија и Русија успети да се одупру агресији од стране Запада. Ми имамо много тога заједничког. Наш народ је за правду, без обзира на законе, дипломатију и комерцијалну корист којом се сада руководи већина. Хвала браћи Србима на оволикој подршци“, наглашава она. Како она наводи, руска влада се борила осам година да ослободи Украјину и руски народ од нациста и фашиста.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је 24. фебруара објавио почетак специјалне војне операције у циљу денацификације и демилитаризације Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала