- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пресек стања: Руска војска онеспособила украјински Центар за упозорење и контролу авијације

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Бук М3" Оружаних снага Русије у Украјини
Ракетни систем Бук М3 Оружаних снага Русије у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије онеспособиле су Центар за упозорење и контролу авијације и противваздушне одбране украјинског војног ваздухопловства, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.
„Ударом на војни аеродром Васиљков у Кијевској области онеспособљен је Центар за упозорење и контролу авијације и противваздушне одбране Ваздушних снага Украјине“, рекао је Конашенков.
Борбена авијација Русије уништила је током протеклог дана 42 војна објекта Украјине, додао је портпарол.
Он је прецизирао да су уништена три лансера противваздушних ракетних система, међу којима један „Бук М1“ и двe „Осe АКМ“, једна артиљеријска батерија, два вишецевна лансирна ракетна система, два пољска складишта ракетно-артиљеријског наоружања и муниције, као и као осам упоришта и подручја концентрисања војне технике украјинске војске.
Према његовим речима, руске снаге за ПВО обориле су у ваздуху три дрона у области насеља Красногорка и Грабовско.
Како је истакао, високопрецизним ракетама ваздушног лансирања уништена су велика складишта горива у Константиновки у Николајевској области, Славути у Ровенској области и Тернопољу.
Према његовим речима, из њих се гориво испоручивало украјинским трупама на николајевском и доњецком правцу.
„У нападу на аеродром Баловно у предграђу Николајева уништени су ваздушно пристаниште и складиште горива“, додао је он.
Од почетка специјалне војне операције, Оружане снаге Русије уништиле су укупно 386 беспилотних летелица, 224 противваздушна ракетна система, 1.918 тенкова и других оклопних борбених возила, 209 вишецевних ракетних бацача, 814 топова и минобацача, као и 1.789 јединица специјалне војне аутомобилске технике, набројао је Конашенков.
Конашенков је додао да јединице ДНР спроводе офанзивне операције за заузимање насеља Новобахмутовка и Троицко.
„У рејону Новоселовке јединице 25. украјинске ваздушно-десантне бригаде које су се повлачиле претрпеле су велике губитке у артиљеријском нападу. Уништено је више од 40 припадника украјинске војске и 7 оклопних возила“, додао је он.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала