- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пусти снови: Пољска и НАТО опет меркају Калињинград

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБатаљон НАТО-а у Пољској
Батаљон НАТО-а у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
У јеку кризе у Украјини западни суседи Русије почели су опет да меркају Калињинград, руску енклаву која је одавно кост у грлу НАТО. Западне претензије према Калињинградској области су пусти снови, поручују руски експерти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Пољски генерал Валдемар Скшипчак затражио је недавно да се „покрене питање припадности Калињинградске области“. Како тврди, та територија је под „руском окупацијом“ од 1954.године а никада и није била руска него је припадала Пруској и Пољској.
Пре ће генерал заборавити своје име него што ће се Русија одрећи Калињинградске области, каже руски војни експерт, пензионисани пуковник Виктор Баранец.
Како објашњава за Спутњик, изјаве попут ове су антируске провокације у које су умешане САД. Он упозорава да ако би се Варшава одлучила да покрене питање Калињинграда, Русија не би седела скршених руку, а Пољска би тиме много ризиковала.

Ко мерка Калињинград

Баранец сматра да Пољску против Русије хушка НАТО који већ одавно мерка Калињинградску област која се у плановима Алијансе зове „зона посебно тешког приступа“. Американци су добро свесни колики значај за Русију има Калињинградска област а управо због тога у случају евентуалног напада на Русију отимање ове територије би свакако било део плана, наглашава стручњак.
Према речима руског политиколога Јурија Зверева, постоји потенцијална претња да ће Запад предузети мере за преузимање Калињинградске области.
„Пољска је део НАТО. Њихови тенкови се налазе практично на граници. Опасност представља борбена група НАТО коју предводе Американци. Она се налази 60 километара од граница Калињинградске области“, објашњава Зверев.

Најзаштићенији регион

Саговорник напомиње да је Калињинградска област један од оних региона који су најзаштићенији у Русији — како из ваздуха, тако и са копна, мора па чак и под водом.
„Имамо бродове, хеликоптере и ракете. Опремљени смо у потпуности. Председник Русије Владимир Путин има веома јаке и дугачке руке“, наглашава стручњак.
Виктор Баранец додаје да уколико би се ико усудио да војно крене на Калињинград, руска војска би одмах притекла у помоћ. „Цела наша милионска армија никада неће дати Калињинградску област Пољацима и НАТО. Русија одавно оштри своје медвеђе зубе против хијена које користе сваку прилику да је макар негде и некако угризу“, сликовито примећује војни експерт.

Пољска се милитаризује

Говорећи о Пољској, Баранец констатује да је то једна од најмилитаризованијих европских држава у НАТО.
„Пољској је најважније да се на њеној територији налази што више америчких трупа. Сећате се да је председник Пољске Анџеј Дуда недавно рекао — „хоћемо што више Америке“, наводи Баранец, додајући да Пољска спада у земље са највише страних војника и опреме.
Он прецизира да Пољска има војску од 150.000 војника, а сада јој је циљ да је удвостручи. Пољаци спроводе и опсежно пренаоружавање, спремни су да приме стране трупе, а било какво НАТО оружје за њих је увек добродошло, каже Баранец.
Према његовим речима, САД плаћају пренаоружавање Пољске или у те сврхе дају кредите по занемарљивим каматама. Истовремено, додаје Баранец, Пољаци су током руске специјалне војне операције у Украјини активно учествовали у дотурању оружја Кијеву.
„Оружје се шаље у Украјину управо преко Пољске. Због тога ову земљу Русија сматра једним од активних актера сукоба у Украјини“, истиче саговорник Спутњика.
Пољски војник стоји у близини пољске и НАТО заставе - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Медведев: Пољска постаје истурена граница НАТО-а, што је опасност за саму Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала