- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинске мине постале офанзивно оружје против црноморских земаља

© REUTERS / YORUK ISIKТурски миноловац у Босфору
Турски миноловац у Босфору - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Плутајуће украјинске мине претвориле су се у офанзивно оружје усмерено на црноморске земље НАТО-а и „госте Црног мора“, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.
„Или су се наставници показали бескорисни, или су ученици били немарни, или су заказали зарђали репови мина (везивно уже којим је мина причвршћена за сидро), али остаје чињеница да мине нису биле прописно сервисиране“, рекао је Попов у интервјуу за лист „Комсомољска правда“.
„Као резултат тога, од одбрамбеног наоружања Украјине ове плутајуће мине су се претвориле у офанзивно оружје усмерено на црноморске земље НАТО-а и друге госте Црног мора“, оценио је Попов.
Према његовим речима, први сигнал за узбуну примљен је 3. марта, када је због плутајуће украјинске мине дигнут у ваздух естонски теретни брод „Хелт“.
„После магловитих објашњења у Кијеву и НАТО-у случај су заташкали како би се избегло оптуживање Украјине за аљкавост и планиране војне провокације. Међутим, нешто касније изненађења у виду украјинских мина пронађена су код обала Бугарске, Румуније и Турске, укључујући и Босфор, познат по интензитету морског саобраћаја. Штавише, украјински лидери су са циничним поносом изјављивали да ће плутајуће мине ускоро стићи до обала Норвешке“, додао је Попов.
Он сматра да Украјина није способна сама да онеспособи своје мине и пребације тај задатак на НАТО.
Инструктори НАТО-а активно су обучавали украјинске војнике, изводили заједничке вежбе са украјинском ратном морнарицом. А пре тачно годину дана, у марту, украјинска морнарица је заједно са флотом Северноатлантске алијансе извела обуку снага и средстава за противминска дејства. Само, изгледа да ништа нису научили“, истакао је дипломата.
Према његовим речима, бродови америчке морнарице напустили су Црно море, између осталог, и зато што је Кијев у великој мери погоршао безбедност у својим водама, стварајући ситуацију са плутајућим минама.
„Бродови америчке морнарице напустили су Црно море, јер је америчка команда, очигледно, схватила да више није могуће некажњено провоцирати Русију без опасних последица по њих саме. То је један од разлога. Али постоји је други – украјински пријатељи Американаца прилично су погоршали безбедносну ситуацију на Црном мору“, истакао је заменик секретара Савета безбедности.
Како је навео, амерички бродови ће се плашити да се врате на Црно море у најскорије време и чекаће до потпуног отклањања минске опасности настале кривицом Кијева.
„Присуство претње од мина озбиљно је збунило команду америчке морнарице. Оне класе бродова са ракетним наоружањем које традиционално улазе у Црно море нису намењене за самостална противминска дејства“, објаснио је Попов и додао да борба против морских мина никада није била јача страна америчке флоте.
„Просудите сами – Сједињене Америчке Државе, које претендују на светску доминацију, имају само осам застарелих миноловаца типа ‘Авенџер’ и три ескадриле миноловачких хеликоптера. Наравно, на првим линијама САД се ослањају на савезнике из НАТО-а чије су могућности за противминска дејства такође ограничене“, оценио је Попов.
„Стога ће се амерички бродови плашити да се у најскорије време врате у Црно море. Сачекаће потпуно отклањање претње од мина. Сједињене Америчке Државе немају жељу да помогну својим европским пријатељима који су препуштени себи са проблемима које Украјина не престаје да ствара“, закључио је заменик секретара Савета безбедности Русије.
Портпарол Пентагона Џон Кирби је 30. марта изјавио да су Сједињене Америчке Државе повукле своје војне бродове из Црног мора због догађаја у Украјини и да још нису одлучиле о времену њиховог повратка.
Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије раније је саопштила да је украјинска војска након почетка специјалне војне операције Русије поставила око 420 мина на прилазима лукама Одеса, Очаков, Черноморск и Јужни. Неке од њих однеле су струје на отворено море. ФСБ није искључила могућност да морске струје мине занесу у Босфор и даље у мора Средоземног басена.
Амерички разарач Рос на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Апсурдне оптужбе Кијева: Своје мине у Црном мору приписују руској војсци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала