Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ви имате оно што нема ни Рим“: Осамнаест царева из Виминацијума биће изложени у Колосеуму

© Фото : Архив САНУОживљена прошлост, Домус перистил
Оживљена прошлост, Домус перистил - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Директорка најчувенијег светског археолошког парка Колосеум из Рима посетила је прошле недеље Виминицијум и остала затечена оним што је видела на српском локалитету.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Докторка Франческа Болдригини је била дословно шокирана и рекла: ‘Ви овде имате оно што Рим нема! Ваших 18 царева из Виминацијума биће изложени у Колосеуму!‘ Рекла је да имамо реконструисан легијски логор и научноистраживачки центар на локалитету што она, колико зна, не постоји нигде на свету. Када чујете тако нешто од директорке Архео-парка Колосеум, који обухвата централне зграде античког Рима, наравно да сте поносни. То је потврда да имамо чиме да се подичимо и да Виминацијум представља нашу земљу на најбољи начин, равноправно са свиме што се дешава у свету. С друге стране, мора се признати и да су ови наши цареви спасли империју и да без њих не би било ни Византије, ни Европе какву данас познајемо“, поносно је рекао проф др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ.
Др Франческа Болдригини је најавила отварање међународне изложбе „Itinerarium Romanum Serbia“ Viminacium у Колосеуму ове јесени. Директорка Архео-парка Колосеум посетила је Виминацијум у оквиру програма TRAME (Tracce di memoria – Трагови памћења), у оквиру кога је од 18. до 24. марта Археолошки парк Виминацијум био домаћин групи од 70 средњошколаца из Италије, Мађарске, Пољске, Турске и Србије. Они су се у радионицама бавили савременим начинима представљања античке баштине човечанства, преносе Новости.
„Циљ овог програма јесте да се деца науче да чувају културну баштину. Ученици београдске Дизајнерске школе су били сјајни у сваком погледу и уместо да ми њих учимо како се чува културна баштина, може се рећи да су они нас учили како се она чува, од мотива на торбама, преко флајера, до мозаика“, каже проф. др Кораћ.
Археолошки парк Колосеум из Рима, осим самим Колосеумом, управља најзначајнијим археолошким целинама античког срца Рима – Палатином, Форумум и Куријом. Директорка Колосеума и руководилац пројекта TRAME др Франческа Болдригини је честитала сарадницима Археолошког института и директору Миомиру Кораћу на изврсној организацији, нагласивши да је професионалност коју је видела у Виминацијуму на нивоу онога што се ради у Риму.
Јесење јутро на Дунаву - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
СРБИЈА
Рам - капија Балкана која крије необичне приче о току векова поред Дунава (видео)
Археолошки локалитет Виминацијум - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како су изгледали људи који су живели у Виминацијуму /фото/
Увиђај - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Права драма у Виминацијуму: Нападнута је Србија — шведски сто са великим богатством за криминалце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала