- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад не схвата да ће њихове санкције утицати и на друге земље

© Sputnik / Мария ДевахинаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Запад не схвата да ће антируске санкције негативно утицати и на привреде других земаља које су свесне њихове деструктивности и нелегитимности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„У Делхију су одржани заиста аналитички преговори. Разговор (Лаврова и Модија) био је искрен... Не политизован... већ заснован на процесима који се сада одвијају у свету и који су од глобалног значаја за све области живота. Нажалост, сада су покренути многи деструктивни процеси, покренуо их је Запад у области економије. То су, наравно, санкције, њихово одбацивање од стране земаља које схватају њихову нелегитимност и све њихове последице по цео свет“, рекла је Захарова за телевизију „Русија 1“.
Према њеним речима, ова финансијска ограничења, ограничења развоја националних економија имаће последице за различите континенте на које Запад није рачунао.
„Једноставно (постоји) несхватање, чак и како и где ће се то вратити и где ће одреаговати“, нагласила је Захарова.
Она је додала да су Сједињене Америчке Државе већ осетиле „бумеранг“ од сопствених санкција.

О протеривању дипломата

Захарова сматра да најновија серија протеривања руских дипломата из западних земаља има за циљ да амбасаде буду уништене.
„Код свих је различито. Неко каже да се дипломате протерују због активности које су неспојиве са декларисаним. Ми смо врло добро свесни да се иза тога крију сасвим друге ствари. То је демонстративна позиција колективног Запада који нас оптужује да стварамо кризу, покушавајући да нас на тај начин политички казни“, истакла је портпаролка.
„Негде одмах говоре о политичкој компоненти, која... се закључује у једном: једноставно учинити све да руске дипломате, руске амбасаде буду уништене“, оценила је она.
„Наравно, ако се протерује 45 људи, као што је урађено у Пољској, дипломате, десетине, као што је урађено у Бугарској и другим источноевропским земљама. Већ је најављено, било је цурења да ће тај ланац бити настављен“, објаснила је Захарова.
Према њеним речима, „ово се намерно ради како Русија не би имала свој глас у овим земљама, ни политичким контактима, ни информативном позицијом“.
„А да не говорим о економској активности“, закључила је Захарова.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Амстердам - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Холандија, Белгија, Ирска и Чешка протерују десетине руских дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала