- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ескобар: Србија није најтежа тема Западном Балкану, титулу носи БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Специјални изасланик америчког председника Габриел Ескобар рекао је у Загребу да Србија није најтежа тема о којој прича са званичницима земаља Западног Балкана.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ескобар је рекао да "ипак Србија није најтежа тема о којој прича с другим земљама суседства, јер ту ''титулу'' носи БиХ".
Он је, како преносе хрватски медији, као чињеницу навео да је Србија на Генералној скупштини Уједињених нација почетком марта осудила "руску инвазију", што је, како је казао" "сеизмичка промена".
Подсетио је да САД и Србија имају 140 година односа, а Београд је "све то време био близак партнер" Вашингтону, на пример, у два светска рата.
"Данас је питање како привући Србију западним демократским државама међу којима је увек била и где припада", навео је Ескобар.
Додао је да је процес интеграције успорен у периоду владавине Слободана Милошевића која је, како је навео, обележена "лошим управљањем", пренео је портал Индекс.
Амерички изасланик верује да ће "идућа генерација Срба" бити склонија Европи и у прилог томе навео да они "гласају ногама" тиме што емигрирају у Европу и САД-а, а не у Кину и Русију.
Ескобар је на данашњем Америчко-хрватском форуму рекао да не мисли да се украјинска криза може пренети на хрватско суседство јер је она, како каже, довела до враћања европског фокуса на решавање криза у својој околини.
"Рат у Украјини довео је и до тога да државе кандидаткиње за чланство у Европској унији проактивно исказују солидарност са западним вредностима", рекао је Ескобар.
Говорећи о БиХ, Ескобар је рекао да сматра да БиХ, за коју у јавним наступима понавља да нема етнички, него проблем корупције, представља највећи изазов на Западном Балкану, као и да је реч о земљи где су "обећања Запада била најмање испуњена".
Портал преноси да Ескобар није желео директно да каже да ли је оптимиста да ће се ове године у тој земљи, у којој се одуговлаче преговори о изборној реформи, одржати избори, изразивши наду да ће се то ипак догодити.
Кључним сматра успостављање функционалне власти у БиХ која ће се борити с корупцијом, привлачити инвестиције и стварати услове за младе, али је нагласио да је БиХ суверена држава и да политичка воља мора да дође изнутра, преноси Танјуг.
"Ми их морамо охрабрити, али њихова је одговорност да пронађу решења", рекао је коментаришући БиХ званичнике.
За Хрватску је рекао да је "увек ту" у односима с САД-ом, било да је реч о енергетској диверзификацији или помоћи украјинским избеглицама, "што не може рећи о свим америчким савезницима".
"Хрватска је изванредан пример паметне енергетске политике, мислим да би друге земље требало да следе њен пример ", закључио је Ескобар, мислиће притом на ЛНГ терминал који је Хрватска изградила уочи тренутне кризе с снабдевањем енергентима.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала