- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Канада уводи санкције руским и белоруским држављанима „блиским са лидерима Русије и Белорусије“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Канаде
Застава Канаде - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Канада у светлу дешавања у Украјини уводи санкције против девет руских и девет белоруских држављана блиских са лидерима Русије и Белорусије, саопштило је канадско Министартсво спољних послова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Предстојеће мере предвиђају увођење ограничења против девет руских и девер белоруских физичких лица због саучесништва у кршењу суверенитета, територијалног интегритета и независности Украјине. Ти људи су блиски са лидерима Русије и Белорусије“, наводи се у саопштењу.
Није наведен списак лица на које се санкције односе.
У исто време, ресор тврди да су они уско повезани са „руским и белоруским режимом“.
У саопштењу се додаје да ће Канада наставити да подржава Украјину и њен народ.
Министарство спољних послова Русије објавило је 15. марта „црну листу“ грађана Канаде којима је забрањен улазак у Русију. На листи су, између осталих, премијер Канаде Џастин Трудо, као и министарка спољних послова Мелани Џоли и министарка одбране Анита Ананд. Како је тада прецизирано, персоналне санкције се уводе као одговор на „нове грозничаве санкције званичне Отаве против највиших званичника Русије и практички комплетног посланичког корпуса, која се у русофобичној јарости такмичи са Вашингтоном“.
Два дана касније, Министарство спољних послова Канаде саопштило је да су канадске власти увеле санкције против 22 висока званичника одбрамбеног сектора Белорусије због подршке специјалној војној операцији Русије у Украјини.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Нови канадски премијер Џастин Трудо - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Одговор на непријатељске акције: Русија уводи санкције канадском премијеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала