- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Огласила се Звезда: Зашто смо одбили да држимо транспарент у бојама украјинске заставе

© Фото : КК Црвена звездаКошаркаши Црвене звезде
Кошаркаши Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Кошаркашки клуб Црвена звезда огласио се саопштењем после гостовања Жалгирису у Каунасу, где је српски клуб одбио да држи транспарент у бојама заставе Украјине на утакмици Евролиге.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Након што су кошаркаши Црвене звезде одбили да носе транспарент са поруком подршке Украјини у 21. колу Евролиге против Жалгириса, клуб је морао да се огласи путем саопштења како би објаснио шта се догодило и због чега нису желели да мешају спорт и политику.
„КК Црвена звезда у циљу спречавања било каквих спекулација и политизације геста наших играча пре почетка утакмице у Каунасу и кошарке у целини, приморан је да се огласи поводом свих дешавања током заостале утакмице 21. кола Евролиге против Жалгириса у Каунасу.
КК Црвена звезда као спортски клуб и представник Републике Србије која је заузела јасну позицију поводом сукоба у Украјини, и следи званичне ставове наше државе, у званичној комуникацији са Евролигом и челницима Жалгириса, јасно су ставили до знања неколико дана пре утакмице у Литванији, да неће дозволити политизацију и носити банер у бојама заставе било које државе јер би тиме били учесници у манипулацији и политизацији једне од најхуманијих и универзалних парола „СТОП РАТУ“.
Играчи и стручни штаб КК Црвена звезда следили су, и понашали се у складу са одлуком највиших органа клуба који су такву одлуку донели, укључујући и првотимца нашег клуба Ерона Вајта који се без замерки повиновао одлуци клуба и својим примером показао да је део тима и клуба.
Зато и овим саопштењем КК Црвена звезда стаје у одбрану свог играча који се неоправдано нашао на удару дела јавности, јер се залаже за исте вредности као и клуб чије боје носи, а то је мир, престанак овог рата и страдање недужних цивила и деце! Управо случај Ерона Вајта који је играо и за Жалгирис (који је као клуб ову ситуацију злоупотребио) и тренутно наступа у дресу Црвене звезде, показује сву апсурдност и тежину ситуације у којој смо се сви нашли, али и опасност мешања политике у спорт!
Зато апелујемо на све Звездаше да не осуђују Ерона Вајта и не мешају га у политику (и релације које можда и не разуме), већ да га подрже као спортисту, играча Црвене звезде који се од свог доласка у наш клуб понаша као врхунски професионалац, и који је у недељу увече безпоговорно стао уз свој тим и учинио што многи у његовој (специфичној) ситуацији не би урадили!
На нашу велику жалост, наша молба да не носимо банер који није неутралан није услишена (да ли под нечијим притисцима), а све након тога представљало је политички перформанс а не спорт, и озбиљно је нарушило основна начела Евролиге и кошарке!
Да ли данас 2022. године онда треба да се упитамо зашто 1999.године у току НАТО агресије и убијања хиљада невиних цивила и деце, док су освајали ово такмичење кошаркаши Жалгириса нису носили банер „Зауставите агресију на Југославију“?
Да ли по угледу на јучерашње догађаје, сада КК Црвена звезда са истим правом може да захтева од свих актера утакмица у Београду да носе транспарент „Косово је Србија“ како би још више интернационализовали проблем покушаја отимања наше јужне покрајине и 17 посто дела територије Републике Србије?
Зато сада имамо свако морално и друго право да очекујемо да Евролига хитно реагује, покрене дисциплински поступак и на адекватан начин санкционише ово кршење основних начела и Бyлаwс-а Евролиге и да, у складу са њим, казни одговорне за исполитизоване и очигледно унапред припремљене инцидентне ситуације и малтретирање наше екипе, наших навијача и увреде на рачун наше земље и нашег клуба у Каунасу“, пише у саопштењу београдског клуба.
Владе Дивац - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Некада Владе, Пеђа и Хидо – данас власници негативног рекорда
Немања Недовић и Били Берон – детаљ са утакмице Зенит - Панатинаикос - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Недовић позвао Евролигу да реагује због НАТО заставе у Каунасу /фото/
Српски кошаркаш Немања Бјелица – Голден Стејт Вориорси - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Немања Бјелица заблистао пред плеј-оф /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала