- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Литванија и Летонија снижавају ниво дипломатских односа са Русијом; Москва: Стиже одговор

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Вилњусу мораће да напусти Литванију, а амбасадор Литваније у Русији опозван је из Москве, изјавио је литвански министар спољних послова Габријелус Ландсбергис. У исто време, и Рига је саопштила да снижава ниво дипломатских односа са Руском Федерацијом. Из Москве поручују да ће ускоро уследити реципрочне мере.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Реагујући на непрекидне агресивне акције Русије у Украјини, влада Литваније одлучила је да спусти статус дипломатског представништва. Руски амбасадор ће морати да напусти Литванију“, рекао је Ландсбергис.

Према речима шефа литванске дипломатије, литвански амбасадор у Москви „ће се вратити у Литванију у блиској будућности“.
Како се прецизира, одлука је донета у светлу догађаја у украјинском граду Буча, које руско Министарство одбране назива украјинском провокацијом.
Ландсбергис је текође саопштио да Вилњус затвара руски генерални конзулат у Клајпеди.
Како каже, Вилњус је о својој одлуци обавестио своје партнере у Европској унији и НАТО-у. Позвали смо партнере да следе наш пример, рекао је он.
„Летонија ће снизити дипломатске односе са Русијом. Конкретне одлуке биће објављене по завршетку унутрашњих процедура", написао је шеф летонске дипломатије Едгарс Ринкевичс на свом Твитер налогу.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће ускоро уследити реципрочне мере Москве на потезе Вилњуса и Риге.
„Одговор неће дуго чекати“, поручила је Захарова.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Руска војска је овај град напустила 30. марта, а сутрадан је градоначелник Буче Анатолиј Федорук потврдио да у граду нема ниједног руског војника, али није пријавио никакве жртве међу цивилима, а први „докази о злочинима“ појавили су се тек четвртог дана боравка Оружаних снага Украјине у граду.
Пољска је предложила формирање међународне комисије за истраживање догађаја у украјинском граду Буча, које је Министарство одбране Русије назвало провокацијом.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Ситуација у украјинској Бучи – још један лажни напад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала