Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Руски посматрачи: Избори су у Србији протекли коректно и без кршења процедуре /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Избори у Србији
 Избори у Србији - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Изборе у Србији, који тек што су завршени пратили су, међу бројним посматрачима из иностранства, и чланови Јавне коморе Русије. Њихов заједнички закључак је да су избори протекли у складу са законом и да није било већих кршења процедуре.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како су оценили у изјави за Спутњик, њима је пружена могућност да се детаљно упознају са свим оним што се догађало током предизборне кампање и током избора.
У разговору за Спутњик, председник Комисије за територијални развој при Јавној комори Андреј Максимов каже да је „импресиван плурализам исказан на изборима“.
„Деветнаест политичких партија, коалиција, иницијатива активно су учестовавали. Видели смо на улицама предизборну кампању, плакате, представљене су различите политичке снаге а у исто време видимо прилично јасно структурирање изборног процеса и поштовање правила које предвиђа српско законодавство. Проучили смо законе и контролисали изборни процес на изборним местима од самог почетка, од отварања избора и бирачких кутија па све до сумирања резултата, објављивања протокола о резултатима гласања“, рекао је он.
Упитан да ли су уочене неке неправилности током избора или кршења изборног процеса Максимов каже да руски посматрачи тако нешто нису регистровали.
„Изборне комисије доследно поштују закон и принципе, отворено приступају процедурама. Пружали су нам могућност да детаљно пратимо све што се дешава на једном изборном месту и чак смо видели те копије протокола о исходу гласања“, навео је он.
© Sputnik . Биљана СимићОкругли сто у руском дому
Округли сто у руском дому - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Округли сто у руском дому
За Спутњик је говорио и генерални директор ТВ „Санкт Петербург“, такође члан Јавне коморе Александар Маљкевич.
Он истиче је све протекло коректно, нормално и да су све партије имале могућност да агитују за себе.
Он, међутим, скреће пажњу и на неке „узнемирујуће сигнале“.
„Ја сам се у Русији специјализовао по питању борбе против лажних вести, непроверених информација. Стручњак сам за информативне ратове. Због тога сам са узнемирењем видео сигнале на неким друштвеним мрежама и у неким медијима, западним и оним који су оријентисани ка Западу. Покушали су да изнесу тезу о томе да опозицију притискају, да има наводних кршења. То се ради због тога да би постојао инструмент притиска на безусловне победнике. Видимо да је све коректно, нормално“, навео је он.
Мисија посматрача Јавне коморе завршава се данас.
Поводом њиховог боравка у Србији и праћења избора у Руском дому је организован и округли сто, на којем је учестовала и главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић.
Подсетимо, у Србији су јуче одржани парламентарни, председнички и локални избори.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Путин честитао Вучићу: За стратешко партнерство братских народа Русије и Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала