- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Захваљујући Пупину прешли „преко баре“ да би помогли Србији: Изложба о добровољцима у Великом рату

© Фото : Народни музеј ЗрењанинСрпски добровољци из САД − допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији
Српски добровољци из САД − допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Изложба „Српски добровољци из САД − допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији“ биће отворена сутра у Малом салону Народног музеја Зрењанин.
У каталогу изложбе наводи се да су у време Пуниновог боравка у САД, чувени били његови иступи у Century клубу у Нјујорку, у излагању „Балканска револуција и и њен учинак на Аустрију“ 23. новембра 1912. године, у којем Пупин борбу балканских народа против отоманског милитаризма назвао балканском револуцијом.
„У време Балканских ратова, Михајло Пупин у САД покренуо је читав низ акција у корист Србије и Црне Горе, посебно у задобијању симпатија америчког јавног мњења, држањем предавања и писањем и објављивањем новинских чланака“.
Савез Слога и Пупин у време Балканских ратова успели су да организују и упуте у Краљевине Србију и Црну Гору и њихове војске око 8.000 добровољаца из САД, а Српски црвени крст у САД послао као помоћ Краљевини Србији 60.000 долара, од чега је Михајло Пупин приложио 10.000 долара.
„По почетку Великог рата, у лето 1914. године, основан је централни одбор Народне одбране чији је председник био Михајло Пупин за помоћ двема српским краљевинама Србији и Црној Гори“, подсећају из Народног музеја Зрењанин.
Изложба Пупин и Тесла на истом путу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Подкаст
Радослав Лале Павловић: Лаж је да су Пупин и Тесла били у свађи | Орбита културе
Поставка обухвата 20 паноа на којима је су приказане фотографије, фотографије докумената и пропратни текст.
Аутори изложбе су Милан Тлачинац, Милан Мирковић, Јустина Пупин Кошћал и Јован Павловић, а изложбу је реализовало Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда захваљујући средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала