- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић има мање од два месеца да формира владу

© Sputnik / Бобан НововићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Мандатар Дритан Абазовић мора да предложи нову владу у уставном року који је сада већ нешто краћи од два месеца, а у супротном Скупштина ће бити распуштена, пише данас портал РТЦГ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наводи се и да у Црној Гори нема прописа који би председавајућег Скупштине Страхињу Булајића могао да натера да сазове седницу парламента.
Могућност да неко од потпредседника сазове седницу практично је искључена чланом 89 Устава Црне Горе који прописује: “Потпредседник замењује председника Скупштине у вршењу послова када је он спречен или када му он повери да га замењује”.
Тренутна ситуација у Црној Гори је таква да није основано претпоставити да би, у случају да мандатар Дритана Абазовић састави мањинску владу, Булајић заказао седницу парламента на којој би она могла бити изгласана, наводи се.
Према Уставу Црне Горе, наиме, мандатар има рок од 90 дана да предложи владу, а ако у том року влада не буде изабрана, Скупштина се распушта. Такође, према Уставу, рок за избор владе тече од дана када мандатар добије мандат за састав владе од Председника.
Будући да је председник Црне Горе Мило Ђукановић, подсећа портал, мандат Абазовићу дао 3. марта, ако он у наредних мање од два месеца она не формира владу, председник, по Уставу, указом распушта Скупштину, а избори се расписују првог наредног дана након тога.
То, према овом тумачењу практично значи, да ако влада не буде формирана у задатом року, парламент ће бити распуштен 3. јуна, а ванредни парламентарни избори могу бити расписани за август или септембар.
"Уколико се у наредна два месеца не изгласа влада, Председник државе би требао да распише парламентарне изборе, уколико он одредбу Устава буде протумачио као императивну, иако нигде не пише ''мора''", каже за РТЦГ потпредседница Скупштине Бранка Бошњак.
Она је указала на могућност да Абазовић врати мандат уколико процени да не може да састави владу, тј. да добије потребну подршку и тиме остави време до 3 јуна, да евентуално неко други добије мандат за састављање владе до тог рока, уз, наравно, повјрење најмање 41 посланика.
"Мислим да би у овом хаотичном политичком амбијенту, глобалним изазовима услед рата у Украјини, те све тежег економског стања било најбоље да добијемо неку ''владу националног спаса'', најширу могућу са свим политичким актерима у Скупштини, која би имала јасну европску платформу, која би одблокирала институције система и припремила изборно законодавство за фер изборе које би сви пролитички актери признали", каже Бошњак.
Навела је и да Устав Црне Горе не препознаје ни мањинску, ни техничку, ни владу националног спаса, само препознаје владу, а каква ће та влада бити зависи од њеног циља и кко ће јој бити актери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала