- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски аналитичар: Сва пажња усмерена ка Украјини, а треба је посветити уништавању матрице долара

CC0 / Pixabay / Инфлација
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Сва пажња влада земаља чланица Европске уније усмерена је на ситуацију у Украјини, а не обраћају пажњу на то, какву је „термонуклеарну бомбу“ у области привреде и финансијске политике лансирала Русија, сматра бугарски међународни аналитичар Бојан Чуков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Свет напушта матрицу долара. У томе и јесте проблем – шта ћемо са становишта економског плана. Није случајно што је Русија забранила извоз ђубрива и многих компоненти везаних за пољопривреду и исхрану становништва. Неко каже да Русија има довољно хране за следећих пет година, Кина за 18 месеци, а Европска унија за колико месеци? Да ли ће моћи да издржи још три месеца (у смислу прехрамбених производа)?“, рекао је Чуков у емисији Бугарског националног радија.

Стручњак је сагласан да ће Русија постепено захтевати да се сва њена извозна роба плати у рубљама. Он је подсетио да Русија и Кина тргују у рубљама и јуанима, а да је са Индијом у припреми споразум о трговини у рупијима и рубљама. Чуков је напоменуо да се рат не одвија само на бојном пољу, већ и у области информисања и привреде.

„Ако саберемо становништво Русије, Кине и Индије, схватићемо да у ствари већ пола света почиње масовно да напушта коришћење долара, а снага Сједињених Америчких Држава, укључујући и војну, заснована је на томе што је долар у свету резервна валута. Односно, Вашингтон тера цео свет који користи доларе за трансакције да, заправо, плаћа порез Сједињеним Америчким Државама“, истакао је аналитичар.

Према мишљењу Чукова, бугарска влада не улаже напоре да схвати у ком се правцу креће свет и у ком положају се Бугарска може наћи. Он је истакао да неке земље ЕУ желе да буду „већи католици од Папе“, док су истовремено САД повећале увоз нафте и изузеле од санкција увоз ђубрива. Он је прогнозирао да ће у неком моменту земље ЕУ осетити веома оштре последице уведених санкција.

„Али, желим да скренем пажњу да паклених санкција против Русије више неће бити, јер је све што је могло да се уради – урађено. И овде је стратешка грешка, углавном Европе, што је све одмах стављено на сто (мисли се на санкције), а свака додатна санкција почиње да наноси штету пре свега Европи и ЕУ“, приметио је експерт.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Руски лидер је крајем марта донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама.
Новчанице Русије и САД - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Трговина у рубљама у сталном успону
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Европска унија забрањује увоз цемента, дрвета, кавијара и вотке из Русије
Складиште гаса у немачком Редену   - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РЕГИОН
Бивши бугарски министар: Софија да престане да се буса око гаса, иначе ће Русија „заврнути славину”
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала