- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Летонија, Естонија и Словенија протерују руске дипломате; Москва поручује: Одговорићемо

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Рига протерује 13 руских дипломата, изјавио је шеф летонске дипломатије Едгарс Ринкевичс. Министарство спољних послова Естоније саопштило је да Талин протерује 14 руских дипломата. И Љубљана је саопштила да протерује 33 руских дипломата, јавља агенција Франц прес, позивајући се на словеначки МИП. Из Москве поручују да ће уследити одговор.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Летонија смањује ниво дипломатских односа са Руском Федерацијом затварањем генералних конзулата у градовима Лијепаја и Даугавпилс и протеривањем 13 дипломата и запослених“, написао је Ринкевичс на Твитер налогу.
У исто време, спољнополитички ресор Естоније саопштио је да, осим протеривања руских дипломата, званични Талин затвара генерални конзулат Русије у Нарви и канцеларију конзуларног одељења у Тартуу.
„Данас је Естонија позвала амбасадора Русије у Естонији Владимира Липајева како би му уручила дипломатску ноту о затварању генералног конзулата Руске Федерације у НАрви и канцеларије конзуларног одељења руске амбасаде у Тартуу. Естонија је такође донела одлуку да прогласи за персоне нон грата 14 њихових запослених, од којих седам са дипломатским статусом“, наводи се у саопштењу МИП-а.
Према ранијем саопштењу словеначког Министарства спољних послова, број запослених у руској амбасади у Словенији биће смањен.
„Словенија је донела одлуку да усклади број запослених у дипломатском представништву Руске Федерације са бројем запослених у дипломатском представништву Републике Словеније у Москви“, наводи МИП.
Како се додаје у саопштењу, руски амбасадор Тимур Ејвазов позван је данас и и изражен му је протест у вези са догађајима у Бучи.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да ће руска страна пружити одговарајући одговор на потезе Летоније, Естоније и Словеније.
Подсетимо, шеф летонске дипломатије изјавио је у понедељак да ће Рига снизити дипломатске односе са Москвом у светлу дешавања у украјинском граду Буча, које руско Министарство одбране назива провокацијом. Ринкевичс је навео да ће конкретне одлуке бити објављене по завршетку унутрашњих процедура.
Јуче су Француска, Немачка и друге европске државе протерале један број руских дипломата. Поред тога, и Литванија је снизила ниво дипломатских односа са Русијом, повукавши амбасадора из Москве. Руски амбасадори из Риге и Виљнуса ће, такође, морати да се врате у Москву. С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је да ће ускоро уследити реципрочне мере Москве.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Руска војска је овај град напустила 30. марта, а сутрадан је градоначелник Буче Анатолиј Федорук потврдио да у граду нема ниједног руског војника, али није пријавио никакве жртве међу цивилима, а први „докази о злочинима“ појавили су се тек четвртог дана боравка Оружаних снага Украјине у граду.
Пољска је предложила формирање међународне комисије за истраживање догађаја у украјинском граду Буча, које је Министарство одбране Русије назвало провокацијом.
Копенхаген - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Данска протерује 15 руских дипломата, Италија 30, Шпанија 25, а Шведска тројицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала