- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оборена два хеликоптера за евакуацију лидера „Азова“, Маријупољ ће бити ослобођен од националиста

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска гарда у Мелитопољу
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Руска војска је у нападу високопрецизним ракетима уништила украјински командни пункт јединица територијалне одбране, складиште горива и погон за ремонт оклопне технике, а код Маријупоља су оборена још два хеликоптера Ми-8 за евакуацију лидера „Азова“, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Високопрецизним ракетама ваздушног базирања је уништен командни пункт јединица територијалне одбране, складиште горива и погон за поправку оклопне технике у подручју насеља Золочев и Чугујев“, прецизирао је генерал-мајор.

Према његовим речима, у подручју Маријупоља је 5. априла ујутро спречен још један покушај кијевског режима да евакуише вође националистичког батаљона „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). Два украјинска хеликоптера Ми-8, која су покушала да се пробију до града са стране мора, оборена су преносних ПВО система, истакао је Конашенков.

Генерал-мајор је навео да је од почетка специјалне војне операције у Украјини уништено 125 авиона, 93 хеликоптера, 403 дрона, 1.981 тенк и друга борбена оклопна возила, 854 артиљеријских средстава и минобацача, као и 1.876 јединица специјалне војне технике.
„Оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије и ракетне снаге погодиле су током дана 33 војна објекта Украјине. Међу њима је осам командних пунктова, три логистичка складишта, као и 21 упориште и рејоне концентрације војне технике украјинске војске“, рекао је он, додајући да су руски ПВО системи за дан оборили пет украјинских јуришних дронова.

Маријупољ ће бити ослобођен од националиста

Портпарол је саопштио да су националистичке формације Украјине у Маријупољу одбиле да положе оружје и изађу кроз хуманитарне коридоре, те да ће стога град ослободити снаге Руске Федерације и ДНР.
С тим у вези, подсетио је да је раније Москва у више наврата износила предлоге кијевском режиму о могућности повлачења из Маријупоља украјинских трупа које су добровољно положиле оружје, као и да им је јутрос поново предложено да обуставе борбена дејства, положе оружје и оду на територију под контролом Украјине.
„Међутим, кијевски режим редовно игнорише те предлоге. Узимајући у обзир незаинтересованост Кијева да сачува животе својих војника, Маријупољ ће бити ослобођен од националиста захваљујући Оружаним снагама Русије и Доњецке Народне Републике“, истакао је Конашенков.
Он је рекао да су снаге ЛНР на северодоњецком правцу пробиле одбрану 57. моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине, ликвидиравши 50 особа и уништивши девет оклопних возила. Сада се боре на на источној периферији насеља Новотошковскоје, додао је.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Руска авијација погодила 17 војних објеката Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала