- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Португал следи бројне европске земље: 10 руских дипломата проглашено за персоне нон грата

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаЛисабон
Лисабон - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Португалска влада донела је одлуку да 10 запослених у амбасади Русије у Лисабону прогласи за персоне нон грата, сапштило је Министарство спољних послова Португала. Из Москве поручују да ће уследити одговор.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„МИП саопштава да је влада Португала данас обавестила руског амбасадора о својој одлуци да прогласи за персоне нон грата 10 запослених у том дипломатском представништву, чије активности противрече националној безбедности“, наводи се у саопштењу.
Како се прецизира, њима је дато две недеље да напусте територију земље.
„Португалска влада поново извештава о својој чврстој и одлучној осуди руске агресије на територији Украјине“, додаје спољнополитички ресор.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да ће Москва пружити одговарајући одговор на протеривање руских дипломата.
Подсетимо, бројне европске земље су ове недеље саопштиле да протерују руске дипломате, међу којима су балтичке земље, Словенија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Шведска, Данска и Румунија. Данас је Европска унија саопштила да проглашава 19 запослених у сталном представништву Русије при ЕУ за персоне нон грата. Са своје стране, Москва је обећала адекватан одговор.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Берлин свесно руши односе: Москва обећала осетну реакцију на протеривање 40 руских дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала