- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пробно полагање државне матуре за средњошколце: Тестирање у 500 школа

Пратите нас
Сви ученици четвртих разреда средњих школа учествоваће од данас до 8. априла у другом пилот пројекту државне матуре, саопштило је Министарство просвете.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Тестирање ће бити организовано у више од 500 образовних установа - гимназија, средњих стручних и уметничких школа, а тестове ће полагати и ученици који се тренутно налазе у Истраживачкој станици Петница. Тестови ће имати до 40 задатака, а време за израду теста је 180 минута. У пилот пројекту учествују и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, уз, како се наводи, прилагођавање услова полагања испита.
Циљ пилот пројекта је провера квалитета испитних задатака и тестова, као и процедура прописаних за организацију испита.
Прва генерација ученика четвртих разреда средњих школа полагаће државну матуру 2024. године. Ученици ће полагати највише три испита.
Обавезни су српски (матерњи језик) и математика, изузев за оне ученике који су математику учили само у првој и другој години.
Сви гимназијалци полагаће и трећи предмет који су изабрали са Листе општеобразовних предмета, док ће ученици стручних школа, уколико се школују за неки од 62 образовна профила који су укључени у пилотирање, као трећи испит полагати стручно-теоријски тест.
Ресорно Министарство упутило је препоруку школама да наставници могу да упишу оцену у дневник ученицима који остваре добре резултате на тесту, док се лоши резултати неће евидентирати, пренео је Танјуг.
СРБИЈА
Нови закон: Од првог септембра школска година почиње химном Србије, казне до 1.000.000 динара
Онлајн настава, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
СРБИЈА
Упозорење стручњака: Промене у школи погубне по децу — угрожени и генерације и здравље нације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала