- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД: У Источној Европи потребне сталне базе; Свет у опасности од значајног сукоба великих држава

© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Председник Удруженог комитета начелника штабова Сједињених Америчких Држава Марк Мили предложио је да се изграде сталне војне базе у земљама источног крила НАТО-а, али да буду опремљене ротирајућим особљем. Он је такође упозорио на растућу вероватноћу значајног сукоба великих држава.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сматрам да је реално присуство увек добар фактор обуздавања. Мој савет је формирање сталних база, али у којима би се особље смењивало", рекао је он на расправи о буџету у Представничком дому.

Ротација „експедиционих снага“ у таквим базама омогућиће, према његовим речима, да се новац не троши на изградњу инфраструктуре за породице војних лица, укључујући стамбене објекте или школе.
Мили је додао да многи европски савезници САД, укључујући Пољску и Румунију „жарко желе“ да граде и финансирају сталне базе.

Свету прети значајан сукоб великих држава

Амерички званичник је још упозорио на растућу вероватноћу значајног сукоба великих држава.
„Улазимо у свет који постаје све мање стабилан, а вероватноћа значајног међународног сукоба између великих сила се не смањује, већ расте“, нагласио је Мили.
Он је назвао Кину и Русију „глобалним државама“, од којих свака поседује значајан војни потенцијал и стреми фундаменталној промени успостављеног светског поретка.
Многобројне базе САД распоређене су широм света, као и у Европи. Амерички председник Џо Бајден је 29. јануара упозорио да ће у блиској будућности послати додатне снаге на територију земаља НАТО-а у Источној Европи.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Столтенберг: Нико неће подржати слање војних снага НАТО-а у Украјину
Стратешки бомбардер Ратног ваздухопловства САД Boeing B-52H Stratofortress 4 - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СВЕТ
Медији: Американци у тајности испробали хиперсоничну ракету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала