- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У Мостару отворен Међународни сајам привреде, излаже и Србија /фото/

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVICАна Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару
Ана Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Након две године паузе, у Мостару је отворен 23. Међународни сајам привреде, на којем се, на свом националном штанду, представља и Србија.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На свечаној церемонији отварања Сајма, обратили су се премијер Србије Ана Брнабић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, премијер Хрватске Андреј Пленковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.
„Само држећи се заједно и градећи мостове, привредне и инфраструктурне, Србија и БиХ могу да унапреде своју привредну сарадњу и да заједно граде просперитетнији регион“, поручила је Ана Брнабић.
Брнабићева је изразила задовољство што је, након шест месеци, поново у Мостару, где може да настави разговоре о привредној, регионалној сарадњи, економском и инфраструктурном повезивању и о даљим напорима у заједничкој изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона.
Она је нагласила да је у последњих 10 година, билатерална робна размена између БиХ и Србије удвостручена, уз константан раст.
Изнела је податак да је прошле године достигнут ниво робне размене од 2,34 милијарде евра, док је БиХ била пети спољнотрговински партнер Србије после Немачке, Кине, Русије и Италије. Истовремено, БиХ је била трећа извозна дестинација, после Италије и Немачке.
Спољнотрговинска размена прошле године је била 34 одсто већа него 2020, а Србија је на трећем месту по висини улагања у БиХ, додала је Брнабићева.
Сви ти резултати указују на позитиван тренд развоја две земље, као и на додатни потенцијал међусобне сарадње, указала је Брнабићева.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVICАна Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару
Ана Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Ана Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару
Она је навела да је Србија пети пут узастопно на Сајму у Мостару са 18 излагача, те изразила уверење да ће та манифестација умногоме допринети да резултати сарадње две земље у наредном периоду буду још бољи.
Брнабићева је истакла да је од изузетног значаја да се развијају инфраструктурни пројекти, у које је Влада Србије посебно улагала у претходном периоду.
Подсетила је да је почела изградња аутопута у оба правца од Београда до Сарајева, а да је крајем новембра 2021. изграђен гранични прелаз на мосту Љубовија-Братунац.
„Овакви пројекти помоћи ће нашим привредницима да размењују робу и омогућити више радних места, боље плате и бољи животни стандард“, казала је Брнабићева.
Додала је да Србија и БиХ имају велики потенцијал за сарадњу и у домену енергетике, пољопривреде, туризма и прехрамбене индустрију, пренео је Танјуг.
На Националном штанду Србије у Мостару представљена је производња виљушкара „Јовић сервис и ремонт“, школског намештаја „Техно-економик“, веша „Пироћанац“, намештаја „Еуропласт Динић“, вина и безалкохолних пића „Рубин“ из Крушевца...
Мостарски сајам привреде по броју излагача и посетилаца, једна је од најважнијих сајамских изложби у Босни и Херцеговини. Током Сајма биће одржана и подсајамска манифестација — Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.
Сајам је отворио министар Мађарске Петер Сијарто, земље која је овогодишњи партнер сајма.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала