- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчка амбасадорка признала: Не може се искључити Русија из Савета безбедности УН

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Неће бити могуће искључење Русије из Савета безбедности Уједињених нација, изјавила је амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд у интервјуу MSNBC.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Савет безбедности је створен као последица формирања Уједињених нација након Другог светског рата. Русија је чланица Савета безбедности. То је чињеница и ми не можемо ту чињеницу да променимо“, рекла је она.

Председник Украјине Владимир Зеленски обратио се 5. априла Савету безбедности УН, где Русија као стална чланица има право вета, и предложио да се Савет распусти или да искључи Русију из свог састава.
Раније је Василиј Небензја, стални представник Русије у Уједињеним нацијама на седници Савета безбедности УН позвао украјинског председника да не дозволи Западу да ратује до последњег Украјинца како би остварио своје планове. Он је још истакао да је циљ руске операције у Украјини трајни мир у Донбасу.
Сталне чланице Савета безбедности су Русија, САД, Кина, Велика Британија и Француска, свака земља има право вета. Поред тога, Генерална скупштина на две године бира још десет чланица.
Како би се Русија искључила из Савета безбедности неопходне су измене у Уставу Уједињених нација. Како би дошло до одређених промена неопходни су потписи свих чланица Савета безбедности. Притом, Русија има право да стави вето на предлог.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СВЕТ
Зеленски предложио Савету безбедности УН да се распусти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала