- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Колективно слепило Запада – ударац на УН преко Русије

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Иако је стални представник Русије у УН Василиј Небензја изложио на седници СБ УН у уторак доказе о томе да су оптужбе на рачун Русије због дешавања у Бучи – лажне, чини се да међу западним представницима у том телу влада колективно слепило. Да ли је одсуство слуха за руске аргументе ударац Уједињеним нацијама и ономе што представљају?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Небензја је подсетио да је руска војска овај град напустила 30. марта и да док се град налазио под контролом руске војске ниједан локални становник није настрадао, као и да су се људи слободно кретали и користили мобилне телефоне. Излази из града, како је рекао, нису били блокирани.
Истовремено, према Небензијиним речима, јужне делове Буче, укључујући стамбене четврти, украјинске власти су даноноћно гађале из артиљерије великог калибра, тенкова и вишецевног бацача ракета. Он је такође подсетио да је 1. априла посланик Савета Буче Катерина Украјинцева у двоминутном снимку упозорила суграђане да су у насеље ушли представници Службе безбедности Украјине и да спроводе акцију чишћења.
Упркос томе што је и стални представник Кине у УН Жанг Џун на седници Савета безбедности позвао на уздржавање од неоснованих оптужби за провокацију у Бучи и навео да се околности морају проверити и да оптужбе морају бити засноване на чињеницама, Запад је глув и слеп на ове аргументе.

Колективно слепило Запада

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић то објашњава тиме да је и на овој седници Савета безбедности, како каже, дошла до изражаја антируска еуфорија, где чињенице и објективни критеријуми, на жалост, падају у други план.
„Оно што што би био један нормалан став и приступ је оно за шта се, на пример, залаже Индија која тражи објективну истрагу догађаја у Бучи и нормално узимање чињеница у обзир. Помињем Индију јер је реч о другој најмногољуднијој земљи на свету која заступа нека објективна гледишта, а у том смислу свакако треба узети у обзир и кинески став који се поклапа са индијским. Међутим, очигледно је да у првом плану нису ни истина ни чињенице, већ политички интерес да се овај тренд дисквалификације Русије по сваку цену, без обзира на аргументе и чињенице, држи високо на агенди запада и да буде доминантан“, оцењује Миливојевић.
Он примећује да такав тренд, ипак, све више губи подлогу јер огроман број земаља у свету, па чак и у Европи, све чешће доводи у питање такву врсту политике. Међутим, како додаје, проблем је покушај да се Уједињене нације ставе у функцију такве политике.
„То је покушај да се Уједињене нације, које су основ међународног поретка по свим линијама, искористе као инструмент спровођења једне политике коју обележава једностраност и одсуство објективног приступа и реалних чињеница. Мислим да тај покушај неће проћи и то се најбоље види у немогућности да се Уједињене нације искористе против самих себе, односно да се доведе у питање основ њиховог постојања и Повеља на којој почивају тим захтевима да се Русија избаци из СБ УН или да јој се одузме право вета“, указује наш саговорник.

Инструментализација међународних форума

Цео тај наступ се своди, истиче Миливојевић, на инструментализацију свих међународних форума, на челу са Уједињеним нацијама, како би се Русија дисквалификовала, при чему се тај покушај не базира на објективним околностима нити на истинитим догађајима:
„Ту нема права нити објективности, већ чисто једне политике коју искључиво обележава антируска еуфорија и то је једна опасна теза. Али, види се да она ипак не пролази и да околности на терену, дан по дан, доводе у питању и ту политику и платформу за њен наступ“.
Саговорник Спутњика подсећа да више од две трећине света не подржава санкције Руској Федерацији, што озбиљно показује да једнострани приступи ипак не могу да прођу.
„Такође, како време иде и руски аргументи ће добијати на значају и тежини и верујем да ће у Уједињеним нацијама за то имати слуха, да се дође до објективног виђења и ситуације која би одговарала истини. У крајњем случају, мислим да је интерес свих нас да имамо један реалан и истинит приступ и мислим да је страшно важно да се Русија до краја ангажује у откривању чијеница и да на њима заснива свој приступ“, закључује Зоран Миливојевић за Спутњик.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Василиј Небензја, стални представник Русије у Уједињеним нацијама је на седници Савета безбедности УН позвао украјинског председника Владимира Зеленског да не дозволи Западу да ратује до последњег Украјинца како би остварио своје планове и истакао да је циљ руске операције у Украјини трајни мир у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала