- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Наставља се преговарачки процес са Украјином, али све се одвија с муком

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Преговарачки процес са Украјином се наставља, дуг пут је пред нама, али сада се све одвија с муком, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Пред нама је и даље прилично дуг пут. Наставља се радни процес, али иде нешто теже него што бисмо желели. Наравно, хтели бисмо више динамике са украјинске стране“, рекао је Песков, одговарајући на питање о изгледима за наредне рунде преговора Русије и Украјине.

Он је прецизирао да преговарачки процес није прекинут и да се наставља.
Такође се осврнуо на одлуку о смањењу војне активности око Кијева и Чернигова коју је раније донело Министарство одбране Русије.

„Ако сте пажљиво пратили изјаву представника Министарства одбране Фомина након преговора (руске и украјинске делегације) у Истанбулу, тада је и саопштено да је издато наређење да се значајно смањи војна активност око Кијева и Чернигова како би се створили одговарајући услови за оне који доносе важне одлуке, толико неопходне да би ови преговори напредовали. Ту се већ одавно све зна“, прокоментарисао је Песков.

Раније је Песков у интервјуу за француску телевизију „ЛЦИ“ саопштио да је председник Русије Владимир Путин наредио руским трупама да напусте Кијевску област како би се побољшала ситуација за преговоре руске и украјинске делегације. То је био гест добре воље, прецизирао је портпарол Кремља.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског председника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Освојени тенкови Т-72 украјинских снага - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Русија драстично смањује борбена дејства око Кијева и Чернигова
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Песков: Нико не намерава да убије Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала