- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нове америчке санкције: На удару Путинове ћерке, породица Лаврова, Мишустин и Медведев

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Вашингтон уводи санкције против ћерки председника Русије Владимира Путина, супруге и ћерке руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, руског премијера Михаила Мишустина и заменика председника Савета безбедности Русије Дмитрија Медведева, саопштио је високи званичник америчке администрације.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Уводимо санкције против Путинових ћерки, супруге и ћерке Лаврова“, саопштила је Бела кућа.

Према саопштењу које је објавила прес-служба Беле куће, санкције се уводе и против „чланова Савета безбедности Русије, укључујући бившег премијера Дмитрија Медведева и Мишустина“.
„Тиме ће они бити одсечени од финансијског система САД и биће им замрзнута сва имовина коју поседују у Сједињеним Америчким Државама“, додаје се у саопштењу.

Санкције против Збербанке и Алфа банке

Истовремено, наводи се да САД уводе паралишуће санкције против Збербанке и Алфа банке, што је једна од мера у новом санкционом пакету који Америка уводи због Украјине.
„Тим потезом биће замрзнута сва имовина поменутих банки повезаних са америчким економским системом и америчким резидентима биће забрањено пословање са њима“, додаје Бела кућа.

Бела кућа је објавила још једну одлуку, а то је увођење потпуне забране нових инвестиција у Руску Федерацију председничким указом. Америчке власти очекују да ће тај потез појачати изолацију Русије од глобалне економије.

Антируске санкције – флексибилне

Према речима високог званичника америчке администрације, САД могу да повећају или ублаже санкције Русији у зависности развоја ситуације око Украјине.
„Санкције су направљене тако да буду прилично флексибилне. Можемо их повећати или смањити у зависности од околности“, објаснио је он током телефонског брифинга.
Како каже, „одбацујемо капитал, технологије, таленте који би могли да стигну у Русију и комбинација корака које предузимамо ствара ту силазну спиралу која се убрзава како Путин ескалира ситуацију“. И ако он икада „промени курс, та негативна повратна петља ће се успорити и вероватно моћи да се окрене“, рекао је званичник, додајући да „ништа од овога није трајно“.

Ко је изузет из америчких санкција

Нове америчке санкције не уводе се свим великим руским државним предузећима и те рестриктивне мере неће важити за компаније у енергетском сектору, прецизирао је високи званичник. Он додаје да ће америчко Министарство финансија 7. априла саопштити која су велика руска државна предузећа уврштена на црну листу САД.

„Док настављамо да пооштравамо санкције и друге економске мере против Русије због њеног бруталног рата против Украјине, потврђујемо нашу приврженост изузимању из тих мера главних хуманитарних активности, као и оних повезаних са њим, које су од користи руском народу и људима широм света“, саопштила је Бела кућа.

Како је прецизирано, реч је о активностима у вези са снабдевањем храном, пољопривредним добрима, медицинским средствима и лековима, као и пружањем телекомуникационих услуга.
„Ове области активности нису мета наших санкција и америчке и западне компаније могу да наставе да раде у тим секторима у Русији“, додала је администрација.
Истовремено, високи званичник администрације САД оценио је да ће због санкција руска економија изгубити своје место у првих 20.
„Економски шок само ове године ће, према прогнозама Међународног монетарног фонда, елиминисати економске добитке у протеклих 15 година. Русија је раније била 11. највећа економија света. Сада је велика вероватноћа да ће испасти из првих 20“, сматра званичник.

О Кини и ЕУ

Он се осврнуо и на став Кине о антируским санкцијама, рекавши да Пекинг за сада није показао јасну жељу да наруши санкциони режим Запада против Москве због ситуације у Украјини.
На питање новинара да ли Кина, по мишљењу Вашингтона, покушава да наруши санкције уведене против Русије, одговорио је да „из јавне реторике Пекинга закључујемо да он барем експлицитно не показује жељу да то уради“.
Сједињене Америчке Државе ће то помно пратити, истакао је високи представник Беле куће.
Истовремено, он је напоменуо да САД очекују да Европска унија данас објави нове кораке за смањење зависности од руских енергената. „Као што смо рекли, ми спуштамо статус Русије као водећег добављача енергената и тиме прекидамо њен највећи извор извоза и буџетских прихода. А данас ћете чути више од ЕУ о њиховим напорима да начине још један корак напред“, додао је званичник током телефонског брифинга.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Бела кућа саопштила шта је циљ санкција против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала