- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пети пакет британских санкција: На удару Збербанка и Московска кредитна банка

© Flickr / Loz PycockФорин офис
Форин офис - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Велика Британија саопштила је да потпуно замрзава имовину Збербанке и Московске кредитне банке, да уводи забрану увоза производа руске црне металургије и улагања у Русију, најавила прекид увоза угља и нафте из Русије до краја ове године и увела персоналне санкције против осам руских држављана.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Информације о петом пакету антуских санкција објавило је британско Министарство спољних послова.
Како је наведено у Форин офису, „Збербанка је највећа банка у Русији, а замрзавање њене имовине у Британији извршено је у координацији са Сједињеним Америчким Државама“.
Производе од црних метала који су потпали под санкције, британски МИП назвао је „кључним извором прихода” за Москву. У саопштењу се помињу и „нова ограничења могућности добијања у Британији светско признатих квантних технологија и напредних технологија за производњу напредних материјала“.
Што се тиче забране инвестиција у Русију, напомиње се да је 2020. њихов обим достигао 11 милијарди фунти (14,3 милијарде долара).
Тај корак „биће још један снажан ударац руској економији и додатно ће ограничити њене могућности“, сматрају у Лондону.
Осим тога, у саопштењу МИП-а говори се о плановима британских власти да одустану од увоза руског угља до краја 2022. године. Министарство је такође саопштило о забрани извоза опреме за прераду нафте у Русију од следеће недеље. Британска влада је, подсећања ради, раније саопштила да до краја ове године намерава да обустави увоз руске нафте.
„До краја 2022. године ће Велика Британија окончати своју зависност од руског угља и нафте и, што је пре могуће након тога, престаће да увози гас“, наводи се у саопштењу.
Истовремено, МИП наводи да су ограничавајуће мере, које подразумевају забрану уласка у земљу и замрзавање имовине у случају откривања, погодиле генералног директора „Гаспром њефта“ Александра Дјукова, генералног директора руског произвођача камиона „Камаз“ Сергеја Когогина због специјалне војне операције у Украјини, генералног директора компаније „Алроса“ (светског лидера у производњи дијаманата) Сергеја Иванова, председника управе „Гаспромбанке“ Андреја Акимова и фудбалера московске „Локомотиве“ Бориса Ротенберга и друге.
Подсетимо, Русија је започела војну операцију у Украјини са циљем денацификације и демилитаризације те земље, те спречавања напада на Доњецку и Луганску Народну Републику. Као одговор на ту операцију, земље ЕУ, Велика Британија и САД увели су санкције Русији.
Зграда међународне новинске агенције Русија севодња у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Нове британске санкције: На удару „Русија севодња“ и други; Симоњан: Још једна у низу увреда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала