Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поновно гласање на неколико бирачких места 16. априла /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзбори у Србији 2022.
Избори у Србији 2022. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Републичка изборна комисија (РИК) Србије је донела Решење о спровођењу поновног гласања на бирачким местима на којима се не могу утврдити резултати гласања на председничким и парламентарним изборима 3. априла, и на којима су избори поништени.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Гласање ће бити поновљено на председничким изборима на 21 гласачком месту, док ће гласање за народне посланике бити поновљено на 43 бирачка места, одлучено је на две одвојене седнице РИК-а.
Постоје места где ће се поновљено гласање поклопити и за председника и за парламент.
Такво је на пример бирачко место 11 у општини Аранђеловац, у општини Власотинце гласачко место под бројем 27, Краљево под бројем 81 или Трстеник под бројем 34.
Избори за председника се понављају на 12 места где су надлежне комисије констатовале да се резултати гласања одржаног 3. априла не могу утврдити.
То су по једно гласачко место у Апатину, Аранђеловцу, Власотинцу, Прешеву и Зајечару, по два у Ваљеву и Краљеву и три у Нишу.
Понавља се гласање на изборима за председника и у другој групи на местима где је решењем надлажних поништено гласање, а то су: једно у Бабушници, једно у Барајеву, једно у Ваљеву, једно у Власотинцу, једно у Мајданпеку, једно у Пожаревцу, једно у Петровцу на Млави и два у Трстенику.
Председник РИК Владимир Димитријевић прецизирао је да и када је реч о понављању избора за народне посланике, постоје две групе решења - прво се односи на 30 бирачких места где ће бити поновљено гласање јер је констатовано да се резулати не могу утврдити, а друго на 13 места где је поништено гласање.
Димитријевић је рекао да се у првој групу гласање понавља у Београду на два бирачка места, у Барајеву и на опоштини Палилула, на пет у Ваљеву, на по три у Неготину и Трстенику, по једном у Аранђеловцу, Бабушници, Великој Плани, Голупцу, Косјерићу, Црној Трави, Крагујевцу, Краљеву,
Мајданеку, Панчеву, Петровцу на Млави, Прешеву, Пријепољу, Сокобањи, Сврљигу и на два у Власотницу.
Гласање ће такође бити поновљено 16. априла и на бирачким местима на којима је решењима надлежних локалних изборних комисија поништено гласање, а међу тих 13 места три су у Ваљеву, два у Трстенику, по једно је у Бабушници, Барајеву, Звездари, Великој Плани, Власотинцу, Лапову, Петровцу на Млави, Пожаревцу.
Како се чуло на седницама РИК-а, за понављање гласања разлози су између осталих ти да на на неким бирачким местима није било запсиника о раду бирачког одобра или да га нису потписала најмање три члана одбора, да постоје грубе рачунске грешке, на неким местима није било контролног листа или није адекватно потписан, а десило се да на једном месту нико није потписао записник, што је према речима Димитријевића на нивоу статистичке грешке.
РИК је усвојила решење о исправљању записника о раду бирачког одбора на споровођењу гласања за избор народних посланика на бирачком месту број седам у Амбасади Србије у Сарајеву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала