Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Детаљи разговора Вучића и Путина: Увоз нафте, цена гаса и ситуација у Украјини

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаАлександар Вучић и Владимир Путин
Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин размотрили су данас тешкоће са којима се Србија суочава приликом увоза сирове нафте.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић је у телефонском разговору са руским председником изразио уверење да ће руководства Гаспромњефта и Републике Србије, као и партнери из ЕУ, наћи излаз из такве ситуације, саопштено је из Председништва Србије.
Саопштење преносимо у целости:
Председник Руске Федерације Владимир Путин је, у телефонском разговору, честитао председнику Републике Србије Александру Вучићу на убедљивој победи на председничким изборима и на веома значајној победи СНС на парламентарним изборима.
Он је овом приликом пожелео председнику Вучићу срећу и успех на одговорној дужности шефа државе и напредак Србије у наредних пет година, уз уверење да ће Србија и Русија сачувати истински пријатељске односе.
Председник Вучић захвалио је на честиткама и рекао да ће Република Србија наставити да води политику европског пута, уз очување својих искрених и традиционалних пријатељских односа са Руском Федерацијом.
Двојица председника анализирали су економску ситуацију и билатералне односе у сфери енергетике и трговинске размене, која је у 2021. и у прва два месеца 2022.год забележила раст, што је добар знак наше успешне сарадње.
Председник Вучић је упознао председника Путина са тешкоћама са којима се Србија суочава приликом увоза сирове нафте и изразио уверење да ће руководства Гаспромњефта и Републике Србије, као и партнери из ЕУ, наћи излаз из такве ситуације.
У исто време председници Вучић и Путин су констатовали да дугогодишњи уговор за гас, који је имала Србија, истиче 31.маја текуће године, те да је неопходно у најкраћем временском периоду покренути разговоре о цени, количинама и другим условима набавке овог, за Србију, важног енергента.
На крају, председник Путин је информисао председника Вучића о догађајима у Украјини и разлозима којима се Русија руководила за спровођење, како је председник Путин рекао, операције у Украјини, а председник Вучић се позвао на, председнику Путину већ добро познате ставове Србије, и закључке Савета за националну безбедност, изразивши наду да ће се сукоб у Украјини окончати у најкраћем периоду.

Саопштење Кремља

Како је саопштила прес-служба Кремља, руски председник је честитао српском колеги на убедљивој победи на председничким изборима.
Поред тога, Путин и Вучић су разменили мишљења о актуелним регионалним питањима, укључујући ситуацију на Косову. Потврђено је узајамно расположење за развој стратешког партнерства и унапређење економских веза, између осталог и у сфери енергетике.
Како се наводи, председници су се договорили да наставе личне контакте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала