- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Америка јача војно-биолошки потенцијал, под контролом Пентагона 336 објеката у 30 држава

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛабораторија у Грузији
Лабораторија у Грузији  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Сједињене Државе јачају свој војно-биолошки потенцијал у различитим деловима света, користећи рупе у међународном законодавству, изјавио је начелник радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага РФ, генерал Игор Кирилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Позивајући се на податке Министарства спољних послова Кине, Кирилов је навео да се под контролом Пентагона налази 336 лабораторија у 30 држава које делују ван националне јурисдикције.
Само у пограничним територијама Русије и Кине има 60 таквих објеката који су модернизовани од 2005. године средствима америчког Министарства одбране.

О биолабораторијама у Грузији

Амерички војни биолози запослени у грузијском „Центру Лугара“ заобилазе тамошње законодавство, користећи дипломатски имунитет, рекао је Кирилов.
Он је навео да је тај дипломатски имунитет предвиђен споразумом две земље из 2002. године.
Кирилов је указао и на документ упућен Министарству здравља Грузије који потврђује да су обавештени о превозу биоматеријала дипломатским каналима без провере.
„То дискредитује појам дипломатског имунитета и омогућава представницима Оружаних снага САД да извршавају задатке и испуњавају налоге своје владе заобилазећи грузијско законодавство“, нагласио је генерал.
Он је говорио о ширењу афричке свињске куге из Грузије у Русију, земље Европе и Кину од 2007. године. На територији тих држава у тестовима заражених животиња идентификован је сој овог вируса идентичан соју 'Грузија-2007'.
„Директна економска штета само руских предузећа од те болести износила је више од 100 милиона долара, а посредни губици премашили су 500 милиона долара“, додао је он.

Русија са високим степеном вероватноће може да тврди да је веома заразан сој афричке свињске куге био произведен у једној од биолабораторија под контролом Пентагона, рекао је Кирилов на неформалној седници Савета безбедности УН.

Кирилов је, такође, упозорио да се у региону око „Центра Лугара“ посебно драстично погоршава ситуација по питању болести које преносе инсекти.
Према подацима са сајта Европског центра за контролу и профилаксу болести, долази до премештања различитих врста комараца који су се раније сретали само у јужним државама, из Грузије у Русију.
Такође, ширење крпеља било је узрок појаве конгоанско-кримске хеморагијске грознице у Ставропољској и Ростовској области.
Војни биолози САД показују посебно интересовање за атипичне облике куге а потрага се врши по целој територији Грузије, па и на границама са Русијом, додао је он.
Према речима Кирилова, усмереност рада америчких војних биолога у Грузији није у складу са постојећим проблемима здравственом плану у тој земљи, међу којима су главни: туберкулоза, AIDS, коронавирусне инфекције.

Пет милијарди долара за финансирање

Кирилов је рекао да је укупна сума средстава за финансирање организација повезаних са програмом изградње биолошких лабораторија по целом свету, а под контролом Пентагона, премашила пет милијарди долара од 2005. године.
Главни извођачи тих послова су „Метабиота“, „Блек енд вич“, „ЦХ2М Хил“, чији је задатак изградња био-објеката и испорука опреме за биолабораторије Пентагона по целом свету.

Непосредно учешће у реализацији програма има Министарство одбране Америке, Агенција за међународни развој, Фонд Џорџа Сороша, Центар за контролу и профилаксу болести САД и друге организације.
За научно покровитељство задужени су истраживачки центри, укључујући Националну лабораторију у Лос Аламосу која је радила на нуклеарном оружју у оквиру "пројекта Менхетен", као и Еџвудски хемијско-биолошки центар копнених снага САД .
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала