- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шкорпије у Београду: Да ли су опасне и шта треба да урадите ако наиђете на неку

CC0 / Pixabay / шкорпија
шкорпија - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Фотографије и снимци шкорпија у улазима стамбених зграда и улицама Београда и ове године су се појавиле на друштвеним мрежама. Професор Биолошког факултета Александар Ћетковић каже да нема разлога за бригу, јер нису опасне, и додаје да то није необична појава.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

То је објаснио и професор Жељко Томановић када су се пре неколико година шкорпије појавиле на Калемегдану. Како каже професор Ћетковић, оне нису ни мало опасне.
„Имају одређени отров, али он је снаге као ујед пчеле, осе… Изузетно се ретко дешава, постоји ризик да је неко алергичан, али то се толико ретко дешава, да чак нисам чуо ни за такве случајеве. Мислим да не постоји никакав ризик“, каже он за Н1, преноси „Национална географија“.
Уколико их видимо, саветује да их не дирамо прстима, већ каже да их треба избацити – папиром, ђубровником…
„То је део фауне Европе, фауне Србије. Има десетак врста, код нас живе једна, можда две, сличне су, мале, живе овде одувек. Наше су примарно шумске врсте, живе тамо где лишће пада кад трули, у градовима је то мало поремећено“, напомиње он.
Професор истиче да је доста ретко да се попну на неки спрат.
„Оне су у подрумима, траже трулеж природног типа. Оне уопште нису опасне. Не дешава се никаква најезда. Можете их убити, можете их избацити, то је - како ко има однос. Ту су, али се толико ретко виђају. Оне се крећу, али ми их не видимо, тридесет година их нисам видео, али када бисте их потражили, видели бисте их свуда“, објашњава он.
Не треба их сузбијати, каже, јер нису опасне.
„Има других организама који су непријатнији. Ово не може никакав проблем да направи, него код људи изазива то - шкорпија, отровна животиња, опасна... Када видите нешто крупније, нешто жућкасто или црно, то може бити опасније, а мало до два центиметра, то је ништа“, закључује Ћетковић.
Дунавска конвенција о пловидби из 1998. године, чији су потписници све земље које излазе на обале Дунава и Русија, регулише режим пловидбе Дунавом  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2019
Грађани уплашени: Откуд шкорпије на Калемегдану?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала