Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Србија и Мађарска могу да извозе стабилност“: Селаковић и Сијарто срели се у Сегедину

Пратите нас
У нашем региону Србија и Мађарска су државе које могу да извозе политичку стабилност и које озбиљношћу политичких руководстава могу само позитивно да утичу на све остале, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић током сусрета са мађарским колегом Петером Сијартом у Сегедину.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто разговарали су данас у Сегедину и оценили да су грађани и Србије и Мађарске на изборима 3. априла рекли да су за мир и безбедност и показали пут којим желе да њихове државе иду.

О пријатељству Србије и Мађарске говоре резултати

На заједничкој конференцији за новинаре Селаковић је поручио да о пријатељству Србије и Мађарске говоре конкретни резултати, као и да ће две земље наставити сарадњу засновану на међусобном разумевању и подршци, а којој посебно доприносе одлични односи председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.
„У неизвесним и нимало лаким околностима у којима се налазимо, гласна спремност и подршка коју пружамо једни другима од кључне су важности, и зато ми је посебно драго што сусретом са министром Сијартом могу да допринесем наставку наше сарадње“, истакао је Селаковић, а саопштило Министарство спољних послова.
Министар је подсетио да су 19. марта председник Србије Александар Вучић и премијер Орбан присуствовали пуштању у рад прве фазе пруге на линији Београд-Будимпешта, односно брзе пруге од Београда до Новог Сада, изразивши уверење да ћемо у најскоријем периоду присуствовати отварању друге фазе и спајању српског и мађарског дела ове пруге, који ће додатно приближити наше престонице.

Пруга до Сегедина и Балкански ток

Селаковић је издвојио изградњу пруге Суботица-Сегедин, која ће, према речима министра, додатно повезати Србе и Мађаре, али и Мађаре с обе стране границе.
Шеф српске дипломатије нагласио је значај „Балканског тока“, који, како је напоменуо представља један од главних извора снабдевања енергентима и резултат је озбиљне сарадње наше две државе.
Селаковић је издвојио заједничку економско-трговинску сарадњу која је у претходној години износила две милијарде и 290 милиона евра, а посебно указао да је, према подацима за прва два месеца ове године, износила 839,7 милиона евра, чиме је, каже, Мађарска дошла на друго место као наш спољнотрговински партнер.
Како се наводи, министар је казао да ћемо радити на већем присуству српских компанија у Мађарској, али и указао да се треба ангажовати ради заједничког присуства на трећим тржиштима.

Подршка Мађарске Србији

Шеф српске дипломатије захвалио је премијеру Виктору Орбану и министру Сијарту на доследној, активној и веома снажној подршци евроинтеграцијама Србије.
„Био сам присутан на много места у европским форумима где је најјачи глас Србији, и у корист наших евроинтеграција, био глас мог пријатеља Петера, односно Мађарске“, рекао је Селаковић додајући да такве речи и снажну подршку можете чути од истинских и правих пријатеља.
Селаковић је захвалио на ставу који Мађарска има када је у питању проблем Косова и Метохије.
Министар је поручио да су грађани Србије и Мађарске на изборима 3. априла рекли да се залажу за очување мира, безбедности, стабилности и тиме показали пут којим желе да њихове државе иду.
Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изразио је задовољство што се са Селаковићем срео три дана након избора који су на исти дан одржани и у Мађарској и у Србији.
„У судбинском тренутку као што је овај донели смо и добили смо историјске резултате како у Србији, тако и у Мађарској. У Мађарској су владајуће странке добиле рекордан број гласова, двотрећинску већину у парламенту. Рекордна је победа и председника Србије. Честитам председнику Вучићу који може да почне свој други мандат као председник Србије“, рекао је Сијарто.
Сијарто је навео да резултати избора доказују да је добра одлука да заступамо националне интересе и то на обе стране границе.
„То су нам наши грађани, наши бирачи потпуно јасно дали до знања. Јасно је било и нама, владајућим странкама, да су мир и безбедност грађана првобитни задатак“, рекао је Сијарто.
Мађарски министар је истакао да се последњих година много радило да уместо историјског непријатељства створимо историјско пријатељство између два народа и две државе и да и Србија и Мађарска профитирају од тог пријатељства.
Наводећи заједничке инфраструктурне пројекте Србије и Мађарске, Сијарто је нагласио да су све то поглавља наше сарадње која ће постати део историјске књиге када интеграција Србије у ЕУ буде завршена, као и да је Србија још јуче требало да буде примљена у ЕУ.
„Потпуно је јасно да су у региону неопходни мир и стабилности. То не може да се реши на други начин, осим да се Србија прими у ЕУ“, закључио је Сијарто, преноси Танјуг.
ЕКОНОМИЈА
Орбан: Са председником Вучићем смо сачинили савез, ова пруга је један доказ
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СВЕТ
Орбан у победничком говору поменуо и Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала