- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта су радиле америчке биолабораторије у Украјини

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛаборант у бактериолошкој лабораторији
Лаборант у бактериолошкој лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Специјална војна операција Русије открила је у Украјини мрежу биолошких лабораторија за истраживање и контролу биолошке ситуације, укључујући 30 биолошких објеката, изјавио је начелник снага за радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов на неформалном састанку Савета безбедности УН.
„Захваљујући специјалној операцији руских трупа, светска заједница је добила приступ информацијама о илегалним војно-биолошким истраживањима која се спроводе у Украјини. На њеној територији формирана је мрежа биолошких лабораторија за спровођење истраживања и контролу биолошке ситуације, која укључује 30 биолошких објеката у 14 насеља“, прецизирао је Кирилов.
Према његовим речима, то потврђује регистрациона карта коју је потписао заменик државног секретара Владе Украјине Виктор Полишчук. Правни основ за његово потписивање био је Споразум из 2005. између Министарства одбране САД и Министарства здравља Украјине о сарадњи на спречавању ширења технологија, патогена и информација које се могу користити за развој биолошког оружја.
„Обим финансирања научних пројеката само за период од 2015. до 2020. године износио је око 32 милиона долара. У тексту документа се наводи да су САД, њихово особље и извођачи радова ослобођени обавезе плаћања пореза или других сличних накнада који се наплаћују на територији Украјине“, рекао је генерал.
У регистарској карти наведен је списак биолошких објеката, као и наручиоца радова – управа за смањење претни Министарства одбране САД, приметио је Кирилов.

Прећуткивање о војно-биолошким пројектима

Сједињене Америчке Државе и Украјина намерно прећуткују о раду на пројектима који имају јасан војно-биолошки правац, изјавио је Кирилов.
„Ради се о мерама за изградњу поверења које земље-учеснице подносе Уједињеним нацијама у циљу праћења примене Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког (биолошког) и токсичног оружја и њиховом уништавању. Од 2016. године – од тренутка када смо почели са имплементацијом пројеката које помињемо – Сједињене Америчке Државе и Украјина о њима намерно прећуткују у свом међународном извештавању, без обзира на њихову очигледну војно-биолошку оријентацију“, приметио је Кирилов.
Према његовим речима, у документима није наведено финансирање украјинских лабораторија од стране америчке војске.
„Таква тајновитост даје још један повод за размишљање о истинитим циљевима Пентагона у Украјини“, констатовао је генерал.
У контексту пристиглих информација, Министарство одбране Русије сматра да је неопходно да се од Вашингтона затражи објашњење у вези са правим циљевима активности америчких биолошких лабораторија и спровођење међународне истраге према члановима 5. и 6. Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја.

Један од приоритета америчких лабораторија – проучавање антракса

Кирилов је додао да је једно од приоритетних истраживања који су се спроводили у украјинским биолабораторијама по налогу Сједињених Америчких Држава било истраживање узрочника антракса.
Биохазард - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РУСИЈА
У свету има више од 300 америчких биолабораторија
„Један од приоритета америчких налогодаваца био је агенс антракса, који се одликује високом штетношћу и постојаношћу у животној средини“, приметио је Кирилов.
Генерал је током излагања представио документе пројекта UP2, чији су задаци укључивали идентификацију места сахрањивања угинулих животиња и узорковање земљишта сахрањене стоке угинуле од антракса. Према његовим речима, интересовање америчких војних биолога за проучавање инсеката-преносника на местима сахрањивања животиња такође није случајно.
„Очигледно су анализирали резултате избијања антракса на Јамалу 2016. године, током које су забележени случајеви преношења болести преко мува и коњских мушица. С обзиром да је епидемиолошка ситуација са антраксом у Украјини и даље повољна, поставља се питање о потреби за истраживањем које спроводи Пентагон и њихове праве сврхе“, констатовао је он.

Испитивање нових лекова у Украјини

Кирилов је навео да су Сједињене Америчке Државе покушале да тестирају нове, непроверене лекове на украјинским војницима.
Према његовим речима, Министарство одбране Русије анализирало је информације о истраживањима на украјинским војницима.
„Добијени су документи који потврђују покушај да се на украјинским војницима испитају раније непроверени лекови. Ради се о систему скрининга за фармацеутске производе Deep Drug, који није прошао процедуру лиценцирања у САД и Канади“, објаснио је генерал и додао да су ови радови забрањени у Сједињеним Америчким Државама и да га њено војно руководство спроводи ван граница земље.
„Посебан цинизам америчких спонзора лежи у чињеници да је произвођач, компанија ‘Скајмаунт’, предлагала да се овај систем купи на комерцијалној основи, упркос чињеници да су запослени у Министарству одбране Украјине довођени као добровољци“, додао је он.
Кирилов је подсетио да су индонежанске власти 2010. године прекинуле рад медицинског центра америчке морнарице у Џакарти због бројних прекршаја. Добијени материјали коришћени су у интересу фармацеутске компаније „Гилад“ повезане са Пентагоном, која је испитивала свој лек „Совалди“ у грузијском Центру Лугар, што се завршило масовним смртним случајевима међу пацијентима.

У Украјини се уништавају докази о нарушавању Конвенције о биолошком оружју

Кирилов је рекао и да су докази о кршењу Конвенције о биолошком оружју по хитном поступку уништавани у украјинским биолошким лабораторијама од почетка специјалне војне операције Русије.
Украјински војник са британским противтенковским ракетним системом - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Захарова: У плановима Вашингтона за Кијев ─ само испоруке оружја и биолабораторије
„Према доступним подацима, у украјинским биолошким лабораторијама у току је уништавање по хитном поступку доказа о кршењу чланова 1. и 4. Конвенције. Још почетком фебруара америчким војно-транспортним авионом из Одесе у Сједињене Америчке Државе однети су највреднији узорци биоматеријала, а лабораторијска опрема је друмским саобраћајем послата у Лавов. Министарство здравља Украјине поставило је задатак да од 24. фебруара потпуно уништи биопатогене који се налазе у лабораторијама“, истакао је он.
Према његовим речима, међу уништеним патогенима су: узрочници куге, антракса и бруцелозе у Лавовској биолошкој лабораторији; узрочници дифтерије, салмонелозе и дизентерије у лабораторијама у Харкову, Полтави и Јаворову.
„Номенклатура и велика количина биопатогена могу указивати на рад који се обавља у оквиру војно-биолошких програма“, рекао је генерал.

Украјински војници били инфицирани хантавирусом

Министарство одбране Русије не искључује могућност да је четири хиљаде украјинских војника било заражено вирусом кримско-конгоанске хеморагијске грознице, хантавирусима и узрочником лептоспирозе.
„У складу са пројектом UP8 у Лавову, Харкову, Одеси и Кијеву су узети узорци крви четири хиљаде војника на антитела на хантавирусе, а од 400 – на присуство антитела на вирус кримско-конгоанске грознице. Не искључујемо могућност да је званични истраживачки програм само ‘видљиви део леденог брега’, док су у пракси добровољци били заражени вирусом кримско-конгоанске грознице, хантавирусима и узрочником лептоспирозе“, нагласио је генерал.
Према његовим речима, овако обиман скрининг природног имунитета становништва је вероватно спроведен како би се издвојили биолошки агенси који су најопаснији за становништво одређеног региона.
Он је скренуо пажњу на одлуку коју је потписао начелник етичке комисије наведеног Центра 12. јуна 2019. године у оквиру пројекта UP8. Документ сведочи о спровођењу истраживања са непознатим ризиком по живот и здравље учесника, као и о прикривању идентитета испитаника.
Лабораторија у Грузији  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Русија: Америка јача војно-биолошки потенцијал, под контролом Пентагона 336 објеката у 30 држава
„Програм истраживања овог пројекта подразумева само стандардну процедуру узимања узорака крви. Поставља се питање о каквим тестовима опасним по живот је реч ако је у документу наведено да се ‘...мањи инциденти са добровољцима морају пријавити америчкој служби за биоетику 72 сата након инцидента, а озбиљни, укључујући смрт субјеката – у року од 24 сата’?“, истакао је Кирилов.

Ризик биолошке опасности

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници изнели су из Украјине више од 16 хиљада узорака са биоматеријалом Украјинаца, што представља претњу по биолошку безбедност, сматра Кирилов.
„Све то ствара ризике од преношења осетљивих генетских информација у иностранство, као и претње по биолошку безбедност за оне регионе у које су узорци пребачени“, констатовао је он.
Према његовим речима, више од десет хиљада узорака послато у Центар Лугар у Грузији, 773 референтна узорка послата су у Велику Британију, 350 у Аустралију, а „неколико узорака“ у Институт Лефлер у Немачкој.

Неодговоран амерички пројекат о преношењу патогена птицама

Кирилов је оценио да је пројекат Сједињених Америчких Држава о ширењу посебно опасних инфекција преко птица селица најнепромишљенији и најнеодговорнији и не дозвољава да се контролише даљи развој ситуације.
„Од свих метода које су развијене у САД за дестабилизацију епидемиолошке ситуације, ова варијанта је једна од најнепромишљенијих и најнеодговорнијих, јер не дозвољава контролу даљег развоја ситуације. То потврђује и ток пандемије нове инфекције вирусом корона, чија појава и карактеристике изазивају многа питања међу стручњацима“, нагласио је генерал.
Он је прецизирао да се пројекат UP4, чији је циљ проучавање могућности ширења посебно опасних инфекција преко птица селица, до 2020. године реализовао у лабораторијама у Кијеву, Харкову и Одеси. Између осталог, проучавала се и могућност преношења грипа А (Х5Н1), чија смртност код људи достиже 50 одсто, као и њукаслске болести.
Он је напоменуо да Украјина има јединствен географски положај, где се укрштају трансконтинентални миграциони путеви, па је у оквиру овог пројекта проучавано 145 биолошких врста.
„При томе су идентификоване најмање две врсте птица селица, чији миграциони путеви пролазе углавном преко територије Русије. Истовремено су сумиране информације о миграционим путевима који пролазе кроз земље источне Европе“, додао је он.

Делатност ветеринарског института у Харкову

Према његовим речима, Институт за ветеринарску медицину у Харкову сакупљао је сојеве птичјег грипа и проучавао његову толеранцију код птица.
„Примљени документи потврђују умешаност Харковског института у прикупљању сојева вируса птичјег грипа који имају висок епидемијски потенцијал и који могу да превазиђу баријеру међу врстама“, истакао је Кирилов.
Како је навео, Харковски институт ветеринарске медицине проучавао је дивље птице као векторе за преношење птичјег грипа у оквиру пројекта Flu-Fly-Way. Истовремено су процењивани услови под којима процеси преношења могу постати неуправљиви, нанети економску штету и створити ризике за безбедност хране.
„Само 2021. године штета од птичијег грипа премашила је 20 милиона долара, уништено је шест милиона живине. У европским земљама губици пољопривредне индустрије од тога износили су око 25 милиона евра“, нагласио је Кирилов.

Пројекат Пентагона о преношењу патогена са слепих мишева на људе

Кирилов је истакао да су у оквиру америчког војног пројекта P781 у лабораторијама у Украјини и Грузији слепи мишеви разматрани као носиоци потенцијалних агенаса биолошког оружја.
„У овквиру пројекта P781 слепи мишеви су разматрани као носиоци потенцијалних агенаса биолошког оружја. Међу приоритетима је назначено проучавање бактеријских и вирусних патогена који се са слепих мишева могу пренети на човека: узрочници куге, лептоспирозе, бруцелозе, као и вируси корона и филовирусе“, објаснио је он.
Кирилов је објаснио да се истраживања спроводе у непосредној близини граница Русије – у регионима црноморске обале и на Кавказу, при чему се реализује пројекат који укључује не само украјинску, већ и грузијску биолошку лабораторију под контролом Пентагона.
Према његовим речима, документи које је добила Русија указују на то да су истраживања у овој области била системска и да се спроводе најмање од 2005. године под директним надзором специјалиста из САД у оквиру пројеката P382, 444 и 568.
Кирилов је изјавио и да је током спровођења истраживања изоловано шест породица вируса (укључујући и вирусе корона) и три врсте патогених бактерија (узрочника куге, бруцелозе и лептоспирозе). Према његовим речима, то је везано за основне карактеристике патогена који их чине привлачним за заражавање: отпорност на лекове, као и брза брзина ширења са животиња на људе.

САД дозвољавају истраживање биолошког оружја

Кирилов је додао да је Русија забринута што су Сједињене Америчке Државе у свом законодавству задржале норме које су у супротности са међународним обавезама, дозвољавајући рад у области биолошког оружја.
Он је прецизирао да је, у складу са америчким савезним Законом о уједињавању Америке у борби против тероризма, истраживање о стварању биолошког оружја дозвољено уз одобрење владе САД, а учесници у таквим истраживањима нису кривично гоњени због развоја таквог оружја.
Кирилов је истакао да Русија има имена конкретних званичника који су учествовали у организацији војно-биолошких истраживања на територији Украјине.
Како је рекао, међу њима су директор Програма за заједничко смањење претњи Роберт Поуп, директор канцеларије ДТРА у Украјини Џоана Винтрол, као и представници извођачких организација Пентагона („Метабиота“, „Black & Veatch“) – Ленс Липенкот, Дејвид Мустра, Мери Гутиjери и Скот Торнтон. Према његовим речима, у финансирању ових активности учествују структуре блиске актуелном америчком руководству, укључујући и Инвестициони фонд Розмонт Сенека, којим је руководио Хантер Бајден.
Архивска фотографија. Потпредседник САД Џо Бајден са сином Хантером Бајденом и сестром Валери Бајден Овенс и осталим члановима породице на Косову у августу 2016. - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Русија: Фонд Бајденовог сина финансирао војно-биолошки програм Пентагона у Украјини
Кирилов је навео да Русија позива амерички Конгрес да истражи америчке биопрограме и спроведе званично испитивање укључених лица.

САД не дозвољавају стварање механизма контроле биооружја

Кирилов је навео да је Русија више пута указивала да бројне државе крше своје обавезе о неширењу биолошког оружја и улаже напоре за стварање правног механизма контроле, али ту иницијативу блокирају Сједињене Америчке Државе.
Он је подсетио да је основни међународни документ у овој области Конвенција о забрани биолошког и токсичног оружја из 1972. Према његовим речима, за разлику од Конвенције о забрани хемијског оружја, она нема јасан механизам за верификацију њене усклађености и не постоји стални орган за контролу.
Контрола биолошког оружја нема никакве везе ни са постојећим механизмом генералног секретара УН за истрагу наводне употребе биолошког и токсичног оружја, ни са Женевским протоколом из 1925. или Организацијом за забрану хемијског оружја са седиштем у Хагу, рекао је генерал.
„Руска Федерација стално улаже напоре за стварање правно обавезујућег механизма за проверу Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, али ову иницијативу већ више од 20 година доследно блокирају Сједињене Америчке Државе“, додао је Кирилов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала