- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији влада изузетно заразан вирус грипа – потврђено присуство три соја

© Depositphotos.com / SubbotinaПрехлада – илустрација
Прехлада – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
У Србији су лабораторијски потврђена сва три типа вируса грипа А (Х1), А(Х3) и тип Б. У циркулацији је тренутно доминантан А(Х3) тип вируса. Број заражених и даље расте, иако смо у периоду године када је грип већ увелико требало да се повлачи.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Међутим, епидемија вируса корона је све померила. Грип као да је чекао свој тренутак и чим је корона почела да се повлачи, грађани скинули маске, вирус инфлуенце почео је да се шири.
„Први пут се у сезони надзора над грипом 2021/2022 у претходној извештајној недељи (од 21.3.2022. до 27.3.2022. године) региструје лабораторијска потврда сва три типа вируса грипа А (Х1), А(Х3) и тип Б. Доминантан тип грипа у циркулацији је А(Х3)“, кажу у Институту за јавно здравље Србија "Др Милан Јовановић Батут".
Додају да је од почетка сезоне до сада регистровано 263.298 оболелих од обољења сличних грипу, што је већи број у односу на претходне три сезоне. Расте број заражених последњих недеља, посебно међу најмлађом децом, затим међу децом школског узраста, радно активним становништвом, али и старијим од 65 година. Једино се смањује број заражених у категорији од 15 до 29 година. Корона све померила.
Епидемиолог др Верица Илић каже да је ове године грип мало закаснио, да га обично има више у јануару и фебруару, а да се повлачи у марту, преноси Блиц.
„Све се померило, због короне. Вируси који су били суспрегнути због маски, изолација, са скидањем маски и променом ритма живота почели су да бујају. За очекивати је да ће бити лепо време у априлу, људи неће седети у затвореном простору већ ће боравити напољу, тако да епидемија грипа неће имати некакве веће размере“, рекла је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала