- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто Земља није савршено округла?

CC0 / / Планета Земља
Планета Земља  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Иако се знање о облику планете Земље вековима мењало, од равне плоче коју на леђима носе животиње и лопте, каквом су је сматрали грчки филозофи, науком је доказано да је она благо елипсаста.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Већина планета и месеца нису праве сфере. Обично се згњече на овај или онај начин“, рекао је за Лајв сајенс Џејмс Тутл Кин, научник из Насине Лабораторије за млазни погон.
Истина је да планета која се окреће доживљава центрифугалну силу. Кин илуструје то као вожњу рингишпилом, где „постоји мало додатне силе која делује на вас, тако да осећате да сте повучени у страну“.
Пошто се планете и месеци ротирају, центрифугална сила формира испупчења на екваторима. Ефекат може бити веома суптилан, али постоје и примери попут Јупитера и Сатурна где је уочљивији. Њихов згњечени облик је најзначајнији јер су оне планете које се најбрже окрећу у Сунчевом систему, објаснио је Кин. Што се нешто брже окреће, центрифугална сила више делује на то.
CC0 / Space Telescope Science Institute / Ротација патуљасте планете Хаумеа
Ротација патуљасте планете Хаумеа - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Ротација патуљасте планете Хаумеа
Екстремни пример центрифугалне силе која делује на тело је патуљаста планета Хаумеа у Кајперовом појасу. Отприлике је величине Плутона и врти се веома брзо: једна пуна ротација свака четири сата. То је чини да има готово облик јајета.
Планета Јупитер и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће на снимку најудаљеније планете: Изненађење на 17.000 светлосних година од Земље
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Истраживање: Редак гас цури из средишта Земље
Планета – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Колико ће кисеоник трајати на планети Земљи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала