- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Један минут заувек“: Отворена прва самостална изложба Ервина Вурма у Србији

© Фото : Taipei Fine Arts Museum, Tajvan "Ледена глава", Ервин Вурм
 Ледена глава, Ервин Вурм - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Изложба „Један минут заувек“ истакнутог аустријског уметника Ервина Вурма отворена је данас у Музеју савремене уметности у Београду као његова прва самостална изложба у Србији и прва велика изложба на Балкану.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Представљена на свих пет нивоа музеја, ова поставка приказује комплексан стваралачки, тридесетогодишњи опус Вурма који је међународно признање стекао јединственим приступом скулптуралној пракси.
© Фото : Eva WirdingerЈедноминутна скулптура "О врлинама и пороцима уопштено" из 2017
Једноминутна скулптура О врлинама и пороцима уопштено из 2017 - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Једноминутна скулптура "О врлинама и пороцима уопштено" из 2017
Током деведесетих година прошлог века, Вурм се истакао управо серијом једноминутних скулптура кроз које уметник подвргава себе, извођаче и публику парадоксалним или некад апсурдним ситуацијама које у основи преиспитују наше уобичајено понашање, стечене навике и дотичу већину егзистенцијалних питања.
Поред једноминутних скулптура на изложби у МСУ су представљени и други познати радови аутора као што су „Узана кућа”, Дебели аутомобил”, „Дебела кућа”, апстрактне и перформативне скулптуре, али и пратећи материјали на којима уметник континуирано ради и који чине неизоставан део његовог уметничког речника, као што су фотографије, видео-радови, перформанси, цртежи и слике...
© Фото : Gerald. Y. PlatnerЕрвин Вурм у свом атељеу
Ервин Вурм у свом атељеу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Ервин Вурм у свом атељеу
За изложбу у Београду, Ервин Вурм је извео нову серију перформативних скулптура у глини, према моделима најзначајнијих грађевина које припадају југословенском модернистичком наслеђу Београда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала