- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јерменија и Азербејџан почињу припреме за мировне преговоре, Кремљ поздравља одлуку

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев након трилатералног састанка у Бриселу са председником Европског савета Шарлом Мишелом наложили су министарствима спољних послова својих земаља да започну припреме за мировне преговоре Бакуа и Јеревана, саопштила је прес-служба јерменске Владе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Након састанка постигнут је договор да се до краја априла, у складу са споразумом из Сочија од 26. новембра 2021. године, формира билатерална комисија за питања разграничења између Јерменије и Азербејџана“, прецизирано је у саопштењу. Комисија ће се такође бавити питањима осигуравања безбедности и стабилности дуж граница.
Премијер Јерменије је током састанка говорио о ситуацији у непризнатом Нагорно-Карабаху и хуманитарним проблемима који су се појавили као резултат недавних акција азербејџанских јединица.

Значајан напредак

Шеф Европског савета је након састанка у Бриселу саопштио да су стране постигле значајан напредак.
„За Европску унију је веома важна стабилности и просперитет Закавказја, стога подржавамо све позитивне напоре, изградњу мера поверења. Данас смо постигли значајан напредак. Договорили смо се да се покрене процес мировних преговора за припрему могућег мировног споразума, разговор о свим неопходним деловима таквог споразума“, истакао је Мишел.
Такође је изразио наду да ће напредак бити постигнут већ у наредним недељама.

Кремљ поздравља одлуку

Кремљ позитивно оцењује одлуку власти Јерменије и Азербејџана да започну процес мировних преговора, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Јасно је да се ради о веома, веома дуготрајном процесу, али напредовање у правцу потписивања таквог документа је сама по себи позитивна чињеница и поздравља се“, прокоментарисао је Песков.
Раније је министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов рекао за турске медије да је Азербејџан поднео Јерменији предлог са основним принципима за успостављање односа између две земље. Касније је појашњено да предлог Бакуа садржи пет основних принципа за нормализацију односа са Јерменијом, између осталог међусобно признавање суверенитета држава, територијалног интегритета две земље, одустајање од територијалних претензија.
Из Министарства спољних послова Јерменије саопштено је да је Јереван одговорио на предлоге Азербејџана и да се обратио копредседавајућима Минске групе ОЕБС-а са молбом да организују преговоре о мировном споразуму са Бакуом на основу Повеље УН, Међународног пакта о грађанским и политичким правима и Хелсиншког договора.
Састанак Владимира Путина, Ихлама Алијева и Николе Пашињана у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
РУСИЈА
Путин са Алијевом и Пашињаном у Сочију: Наше везе су дубоке, не бих волео да пропадну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала